Nisam počinio nikakav zločin, ponosan sam što sam  Tuđmanov, Šuškov i Gotovinin vojnik

Nisam počinio nikakav zločin, ponosan sam što sam Tuđmanov, Šuškov i Gotovinin vojnik

General Zlatan Mijo Jelić

Zlatan Mijo Jelić, zapovjednik Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne odgovorio je za Narod.hr na optužbe SDA, odnosno konstrukciju da bi umjesto odlikovanja od predsjednika Republike Hrvatske trebao biti izručen BiH, prenosi Bild.ba.

Napadi na njegov račun od strane SDA dolaze u trenutku kada je na mjesto ministra sigurnosti BiH imenovan Selmo Cikotić, kontroverzni pripadnik Armije BiH koji imao veliku ulogu u protjerivanju i progonu bugojanskih Hrvata.

General Zlatan Mijo Jelić je najmlađi ratni general HVO-a, a njegove su postrojbe pridonijele izvršenju VRO Oluje. Iako je državljanin samo Republike Hrvatske te svoju nevinost dokazuje u procesu koji kreće u Hrvatskoj, SDA tvrdi da ga treba izručiti u BiH, gdje bi mu se sudilo po zakonu koji u vrijeme rata nije niti vrijedio. Pri tome, optužnica protiv njega koja ima više šest tisuća stranica je pročitana i potvrđena u samo sedam radnih dana.

SPECIJALNA POLICIJA HERCEG-BOSNE I OPERACIJA LJETO ’95.

– Odlikovanje primaju svi pripadnici, odnosno kompletna postrojba Specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Ovo odlikovanje je dokaz koliko su pripadnici MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne imali veliki i nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu, a samim time i u svim operacijama koje su dovele do VRO Oluje i njene same operacije.

Specijalna policija, u suradnji s Četvrtom i Sedmom gardijskom brigadom, 28. srpnja u operaciji Ljeto ’95. u ranim jutarnjim satima ulazi i zauzima Bosansko Grahovo i na taj način presijeca komunikaciju Knin-Banja luka i s operacijom Ljeto ’95. Knin dolazi u totalno okruženje te bosanski Srbi više nisu u stanju slati bilo kakvu pomoć krajiškim Srbima niti su mogli intervenirati – rekao je general Jelić za Narod.hr.

Inače, sektor Specijalne policije Herceg-Bosne osnovan je u prvom mjesecu 1994. godine.

NISAM POČINIO NIKAKAV ZLOČIN I NEMAM DVOJNO DRŽAVLJANSTVO

– Što se tiče prozivanja mene osobno od svih muslimanskih stranaka, na čelu s SDA i SDP-om BiH, mogu samo reći da ja osobno nikad nisam zapovjedio ni počinio bilo kakav ratni zločin, što je vidljivo i iz optužnice koja je podignuta protiv mene, a koju sam preko svojih odvjetnika dobio početkom 2016. godine. Također želim naglasiti da se cijela optužnica svodi na udruženi zločinački pothvat i agresiju Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu. U toj optužnici se uglavnom spominju sve postrojbe HVO-a, svi viši ratni zapovjednici, a u jednom momentu se spominje da smo svi sastavni dio udruženog zločinačkog pothvata na čelu s Gojkom Šuškom, Franjom Tuđmanom, Dariom Kordićem i Matom Bobanom.

Važno mi je naglasiti, ja nemam dvojno državljanstvo. Ja sam državljanin samo Republike Hrvatske, nisam državljanin Bosne i Hercegovine. Ja nisam nikakav bjegunac, da sam dobio da se izjasnim o krivnji u svezi optužnice iz pravosuđa BiH, početkom 2016. u Zagrebu i uredno sam se odazvao tom pozivu te sam dao iskaz Županijskom sudu u Zagrebu. Nisam imao poziv u Sarajevo – rekao je zapovjednik Specijalne postrojbe MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

MOJA AGONIJA I PROGON POČINJU KAD SAM POSTAO SVJEDOKOM OBRANE ŠESTORKE U HAAGU

– U javnosti posebno želim prvi puta naglasiti, moja agonija i moj progon počinje od 2009. godine kada sam prihvatio biti svjedok obrane na poziv obrane Valentina Ćorića, našoj šestorci u Haagu, i nakon toga sam imao pritiske od Ureda haaškog tužiteljstva u Sarajevu koji vršio na mene pritisak da moram biti svjedok suda, da ne smijem biti svjedok obrane, i ako ne budem svjedok suda, da će podignuti protiv mene optužnicu. Ja sam kategorički odbio bilo kakvo koketiranje s vragom, bio sam dva puta u Haagu svjedok obrane i Haaški tribunal u suradnji s tužiteljstvom BiH ispunio je svoje prijetnje i podigao optužnicu protiv mene.

Još jednom želim poručiti da nisam ni počinio ni zapovjedio bilo kakav zločin, što ću dokazati u procesu koji kreće u Hrvatskoj. Svima koji me žele zastrašiti još jednom poručujem da sam ponosan na svoj ratni put, ponosan na zapovijedanje postrojbama Specijalne policije i da sam ponosan što sam bio vojnik Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Mate Bobana i Ante Gotovine – rekao je general Zlatan Mijo Jelić.

Bild.ba