Njemačka i Izrael zajedničkom rezolucijom protiv negiranja holokausta

„Nećemo nikada zaboraviti što im je Njemačka učinila“, rekla je Baerbock.

Njemačka i Izrael u četvrtak, na 80. godišnjicu Wansee konferencije na kojoj je bilo odlučeno o uništavanju europskih Židova, zajednički u Ujedinjenim narodima podnose zahtjev za donošenje rezolucije kojom bi se osuđivalo negiranje i obezvređivanje holokausta.

„Ova rezolucija trebala bi biti znak nade i inspiracije za sve one države i društva koja streme raznolikosti i toleranciji, teže pomirenju i koje razumiju da je sjećanje na holokaust neophodno kako se takve vrste zločine ne bi ponovile“, stoji u zajedničkoj izjavi predstavnika Njemačke i Izraela uoči glasanju o rezoluciji u četvrtak poslijepodne u New Yorku.

Na 80. godišnjicu Wansee konferencije, na kojoj je vrh nacionalsocijalističke Njemačke donio odluku o uništenju europskih Židova, veleposlanica Njemačke u Izraelu, Susanne Wasum-Reiner i veleposlanik Izraela u Njemačkoj Jeremy Issacharoff, u zajedničkom eseju koji je objavljen u njemačkom dnevniku Tagesspiegel i izraelskom dnevniku Maariv, kritizirali su činjenicu da se povijesni podaci o uništenju Židova tijekom vladavine tzv. Trećeg Reicha još uvijek osporavaju i da se isto tako negira povijesno jedinstvena pojava Šoe, tj. uništenja šest milijuna Židova.

„Negiranje i trivijalizacija zločina protiv čovječnosti nije samo rašireno u ekstremno desnim krugovima, nego se radi o raširenom društvenom i međunarodnom fenomenu“, stoji u zajedničkoj izjavi.

Nadalje se kaže kako negiranje povijesnih činjenica vezanih uz holokaust nije samo napad na žrtve progona i njihove nasljednike, nego i na Židove diljem svijeta, kao i na državu Izrael.


Veleposlanici su predložili i zajedničke mjere poput dogovora oko zajedničke međunarodne definicije antisemitizma te oko investicija u obrazovanje.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock je izrazila žaljenje zbog povijesne uloge njezinog ministarstva u uništenju europskih Židova.

„Nećemo nikada zaboraviti što im je Njemačka učinila“, rekla je Baerbock.

SOURCEHina
Previous articleKako su unitaristi prijevaru i pobjedu pretvorili u sramotu i poraz
Next articleSDP-ovka u Saboru RH zaradila pljesak i HDZ-ovih zastupnika zbog gafa kojeg je napravila: “Dogodi se svima…”
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments