Njemački farmaceuti upozoravaju na nestašicu lijekova

Izvor: Fena

Ilustracija

Farmaceuti u Njemačkoj priopćili su u ponedjeljak da je epidemija koronavirusa izazvala nestašicu esencijalnih lijekova za liječenje ostalih stanja, kao što su hiperteenzija ili čir, ali također i epilepsije i Parkinsonove bolesti.

ABDA, krovna grupa koja zastupa 60.000 farmaceutskih firmi, saopćila je da su njene članice javile o manjku 12,1 milijun pakovanja lijekova za čiju je nabavku  zdravstveno osiguranje potpisalo ugovore tijekom  prve polovine 2020. Među njima su najčešće prodavani lijekovi  Candesartan, Pantoprazol i Ibuprofen.

Poređenja radi, u prvoj polovini 2019. registriran je manjak od 7,2 milijuna pakovanja lijekova, priopćila je ABD.

Mnogi od tih lijekova proizvedeni su u Aziji radi smanjenja troškova. Od marta naovamo, pojačana portražnja i problemi u isporuci ugrozili su dostupne zalihe.

ABDA je saopćila da , iako su farmaceutske firme povremeno u stanju da pruže bolesnicima slične ljekove, „europsko rješenje“ neophodno je da se osiguraju dovoljne zalihe tijekom kriznih vremena, prenosi AP.

Bild.baKomentari

Next Post

Preminuo Elvedin Kanafija

Pon stu 30 , 2020
Elvedin Kanafija po zanimanju diplomirani inžinjer elektrotehnike, oženjen, otac dvoje djece, ostat će upamćen u kao kandidat za načelnika Općine Travnik na proteklim izborima.