Njemački predsjednik: Mjere su možda prouzročile patnju, ali potrebne su

Njemački predsjednik: Mjere su možda prouzročile patnju, ali potrebne su

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier iskoristio je današnji dan Nacionalne komemoracije za 80.000 žrtava pandemije koronavirusa u Njemačkoj da bi stanovnike te zemlje, suočene sa sve većim podjelama zbog restriktivnih mjera što ih je uvela premijerka Merkel radi suzbijanja širenja covida, potaknuo na jedinstvo.

– Nemojmo dopustiti da pandemija, koja nas primorava na to da se međusobno fizički distanciramo, dijeli i naše društvo! – pozvao je Steinmeier u govoru održanom u povodu ceremonije održane u Berlinu u prisutnosti glavnih čelnika zemlje, uključujući i kancelarku Angelu Merkel te članove obitelji žrtava.

Tijekom vikenda se u nekoliko njemačkih gradova okupilo nekoliko tisuća protivnika nošenja maski, a policija je nastavila s uhićenjima u Stuttgartu, gdje ih se na ulicama okupilo oko tisuću, te u Dresdenu, Mainzu i Kemptenu, gdje ih se okupilo nekoliko stotina.

– Iscrpljeni smo zbog težine pandemije prepune prijepora u pogledu najbolje strategije koju bi trebalo provesti – priznao je njemački predsjednik, nastojeći na taj način opravdati lišavanje sloboda.

– Nametanje restriktivnih mjera možda je nenamjerno prouzročilo patnju našim sugrađanima, no da bi se izbjegla još veća katastrofa, trebalo je donijeti iznimno teške odluke – rekao je njemački predsjednik.

SIMBOLIČNO ZAPALIO SVIJEĆU

Potom je simbolično upalio svijeću u znak sjećanja na sve one koji su do danas u Njemačkoj podlegli posljedicama covida-19. Svijeću je upalio zajedno s jednom majkom, koja je zbog covida izgubila 23-godišnju kćer.

Supruga preminuloga 59-godišnjeg njemačkog liječnika Anita Schedel govorila je o težini gubitka bliske osobe.

Komemoracija je organizirana u trenutku kada Njemačku teško pogađa i treći val epidemije. U nedjelju je u toj europskoj državi evidentirano 3.14 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom. Na početak kampanje procjepljivanja trebalo je dugo čekati, premda je do danas prvu dozu cjepiva primilo oko 20 posto stanovnika.

Njemačke su vlasti izložene neprestanim kritikama zbog načina na koji upravljaju situacijom, a javnost je smatra kaotičnom.

Osobito lošima se doživljavaju prepucavanja između savezne vlade i saveznih država, čiji su predstavnici vrlo ljubomorni kada su posrijedi prerogativi u pogledu zdravlja na razini nacionalnog saveznog sustava.
Donijela zakon koji omogućuje uvođenje zatvaranja u cijeloj državi

Vlada kancelarke Angele Merkel, koja vlada čvrstom rukom, ovaj je tjedan donijela zakon koji joj omogućuje uvođenje zatvaranja u cijeloj državi, uključujući i uvođenje policijskog sata na lokalnoj razini.

No predstavnici regija žestoko su kritizirali takvu odluku, čak i neki kancelarkini stranački kolege. Prijedlog još trebaju odobriti članovi parlamenta.

“Virus ne oprašta donošenje polumjera jer one samo mogu pogoršati stanje”, upozorila je u petak kancelarka Merkel.

Bild.ba