Nova 24 slučaja koronavirusa u RS, ministar govorio što slijedi nakon ublažavanja mjera

Foto: Fena
Foto: Fena

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Republici Srpskoj (RS) Alen Šeranić ocijenio je danas da ponašanje građana mora biti odgovornije, s obzirom da je u RS od danas na snazi relaksacija određenih mjera kоје su bile nа snаzi kаkо bi sе spriјеčilо ili smаnjilо širеnjе koronavirusа.

-Ta naša odgovornost bit će ogledalo onoga što će nas dočekati u narednom periodu – istaknuo je Šeranić izrazivši nadu da će broj pozitivnih na virus u tom bh. entitetu biti manji.

Uz poštivanje mjera zaštite u RS su od danas, nakon dva mjesec pauze, počeli s radom ugostiteljski objekti, frizerski saloni, predškolske ustanove, autoškole, privatne stomatološke ambulante, javni prijevoz na područnim i republičkim linijama, priređivači igara na sreću, teretane i fitnes centri na otvorenom.

Kada je u pitanju stopa smrtnosti od koronavirusa u RS, resorni ministar je rekao da ti podaci nisu najrelevantniji, jer ne postoji stvarni broj zaraženog stanovništva.

Najviše preminulih u entitetu RS su osobe starije od 65 godina i imali su više oboljenja, javila je Fena.


Precizirao je da povjerenstva zadužena za provjeru protokola u bolničkom sustavu rade svoj posao i da će rezultati biti poznati nakon kompletiranja izvještaja.

Kada je riječ o povjerenstvu za izvanredni stručni nadzor u vezi s preminulom trudnicom u UKC-u RS, Šeranić je rekao da imaju rok od 30 dana da završe taj dio posla.

Govoreći o pokretnoj bolnici, koju je nabavila Vlada RS, Šeranić je naveo da je bilo određenih problema u vezi s transportom određenih njenih dijelova i opreme, ali da će taj objekat biti kompletiran, montiran i prikazan javnosti.

Bild.ba

Previous articleJoš jedna smrt u BiH, umrla žena zaražena koronavirusom
Next articlePoznato je kad će biti isplaćene civilne invalidnine za mjesec travanj