NOVALIĆ: Nema povećanja mirovina tijekom pandemije, ali će vrijediti retroaktivno

NOVALIĆ: Nema povećanja mirovina tijekom pandemije, ali će vrijediti retroaktivno

Foto: Fena

Federalni premijer Fadil Novalić, prilikom današnje posjete Zenici i Zeničko-dobojskoj županiji, najavio je kako bi sljedećeg tjedna trebao biti usvojen „korona zakon“, odnosno Prijedlog zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica djelovanja pandemije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Novinari su premijera Novalića pitali hoće li 15. travnja, ipak, biti izvršeno usklađivanje mirovina, odnosno postoji li mogućnost „da se ostave dugovi umirovljenicima, da im ne bi i naredne godine bila umanjena osnovica pa bi bili dvostruko na gubitku“, prenosi Fena.

-Tamo je rečeno da nikakvih povećanja, ne samo za umirovljenike, nego i za druge – braniteljske, civilne invalide… ne može biti dok traje stanje pandemije. Ako mi za tri mjeseca proglasimo da ga više nema, djelovanje zakona će se vratiti nazad, od 15. travnja. Time će, retroaktivno, djelovati i na mirovinski zakon- odgovorio je Novalić.

Dodao je da će, „ako baš ulazimo u matematiku“, prema analizama, naredne godine za najmanje 15 posto biti umanjen bruto društveni proizvod FBiH.

-Mi bi sljedeće godine trebali smanjiti za 15 posto mirovine ! Je l’ tako? A tko bi to mogao uraditi – pita se Novalić.

Na pitanje o problemima koji su se pojavili u realizaciji dogovora o moratoriju na kredite građana koji je Vlada FBiH postigla s poslovnim bankama, Novalić je podsjetio da je moratorij “selektivan i namijenjen svima koji su pogođeni pandemijom koronavirusa”.

-Mi smo pravili provjeru koliko je radnika pogođeno. Već sada je pogođeno 266.000, od 330.000 radnika. Naše je rješenje da onaj tko bude pogođen, da će, bez problema, moći koristiti moratorij. Tko nije, ne može ili ne mora ga koristiti. Stvar je selektivna – rekao je Novalić.

Bild.ba