Novalić otkrio koliki je manjak radnih mjesta u Federaciji

Novalić otkrio koliki je manjak radnih mjesta u Federaciji

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić održao je sastanak sa nekoliko federalnih ministara i premijera kantona.

Na konferenciji za medije Novalić je kazao da smo trenutno u minusu 12 700 radnih mjesta te da će se mjerama pomoći pokušati vratiti ta radna mjesta. Kako je rekao, posljedice koronavirusa su ogromne, ne samo u ekonomskom smislu, već i u drugim oblastima.

Ministrica financija Jelka Milićević kazala je da se u 2020. i 2021. susrećemo s padom prihoda te da su problemi i na kantonalnom i na federalnom nivou. Pad prihoda u ovoj godini iznosi 15 posto u odnosu na prošlu godinu. Ona je navela da se privatne investicije sporo oporavljaju te da se u ovome trenutku moraju pokrenuti javna potrošnja i investicije.

Premijer SBK Tahir Lendo kazao je da je današnji sastanak bio veoma produktivan te da se zajednički radi u dvije oblasti – zdravstvu i ekonomiji.

Nevenko Herceg, premijer HNK kazao je da su na današnjem sastanku razmijenjena iskustva te da se vidi kako FBiH može pomoći da se očuvaju radna mjesta, zdravstveni sektor, životi stanovništva, budžet…

Bild.ba