Nove mjere federalnog stožera: Obvezne maske i na otvorenom

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Federacije BiH održao je izvanrednu sjednicu na kojoj su donesene odluke o uvođenju novih mjera.

Nove mjere se u najvećem dijelu tiču zdravstvenog sektora, a jedna naredba odnosi se na sve građane FBiH, a to je obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom na teritoriju cijele FBiH.

Uslijed pogoršane epidemiološke situacije i smanjenog broja kreveta za oboljele od koronavirusa, svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH je naloženo proširenje kapaciteta za pacijente zaražene koronavirusom.

Dakle, prema tom zahtjevu, svaka bolnica i klinički centar u FBiH morat će jedan dio svojih kapaciteta preusmjeriti isključivo na liječenje zaraženih pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

Klix.ba piše da se u FBiH uvodi i nova vrsta testiranja – antigensko koje će ubrzati rezultate testova i tako brže sprječavati širenje virusa.


Prema dostupnim informacijama, riječ je o pouzdanim testovima pomoću kojih se otkriva prisutnost antigena, odnosno samog virusa u kratkom vremenskom periodu. Način uzimanja uzorka je sličan kao kod PCR testa.

Brzi antigenski testovi često se koriste u dijagnosticiranju respiratornih patogena, među kojima su gripa i RSV virusi. Razlika u odnosu na PCR je u činjenici da brzi test otkriva virus samo ako postoji u velikim količinama, za razliku od PCR testa koji je osjetljiviji na male količine virusa.

Svi detalji novih mjera i naredbi bit će poznati u 13:30 sati kada je zakazana konferencija za medije Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Bild.ba

Previous articleDodik najavio zajedničku izjavu Srba i Hrvata iz BiH: ‘Ako ne bude prihvaćena – razdruživanje’
Next articleAndrija Hebrang boluje od raka, kolege mu daju tri mjeseca