Obilježena 28. obljetnica obrane Livna

Foto: Fena

U povodu 28. obljetnice obrane Livna gradska, županijska i državna izaslanstva te predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence i upalila svijeće ispred spomenika poginulima za slobodu hrvatskog naroda u Livnu.

-Veliku smo žrtvu podnijeli u obrambenom ratu braneći svoja ognjišta, veliki broj pripadnika Hrvatskog vijeća obrane položio je svoje živote. Stoga i danas, na 28. obljetnicu obrane Livna i livanjskog kraja posebnu zahvalnost upućujem roditeljima i obiteljima naših poginulih branitelja – kazao je tom prigodom livanjski gradonačelnik Luka Čelan.

Čelan je uputio čestitku i zahvalu svima onima koji su 1992. stali u obranu Livna i sudjelovali u tim povijesnim bitkama, prenijela je Fena.

“Ni današnja vremena nisu nimalo laka ni jednostavna. Pogođeni smo novom krizom, zatvoreni u vlastitim domovima. Svaka je kriza plodno tlo za porast nepovjerenja i loših nakana. Pozivam sve nas da se izdignemo iznad bilo kakvih podjela kako bi iz ove krize izašli jači i spremniji za bolju sutrašnjicu”, dodao je gradonačelnik Čelan.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto istaknula je kako je trajna obveza svih budućih generacija baštiniti spomen i zahvalnost prema onima koji su dali svoj život za našu slobodu.


-Naša obveza je i u ovom vremenu ustrajati na ostvarenju ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini. Danas se prisjećamo i tužnih i teških vremena, ali i ponosnih vremena, stoga ovom prilikom želim svim braniteljima, svim udrugama proisteklih iz Domovinskog rata, kao i svim stanovnicima grada Livna čestitati Dane obrane Livna, sa željom da u nekim drugim vremenima, nadam se, bude bolje za sve nas – poručila je Krišto.

Uime branitelja i braniteljskih udruga čestitku je uputio Dragan Konta.

Nakon polaganja cvijeća izaslanstva su obišla područja Rujana i Čelebića gdje su se odvijale ključne bitke za obranu Livna.

Na području Rujana, tridesetak kilometara sjeverozapadno od Livna, u travnju 1992. godine hrvatske snage zaustavile su prodor srpske vojske prema Dalmaciji i Hercegovini te uspostavile prvu crtu obrane.

Zbog pandemije Covida-19 ovogodišnje obilježavanje Dana obrane Livna proteklo je bez javnih manifestacija i masovnih okupljanja.

Bild.ba

Previous articleNevenko, Zdenko, Eugene, Drago, šta to prskate?
Next articleTwitter briše sve objave koje pozivaju na uništavanje 5G infrastrukture