Obilježena 28. obljetnica vojne operacije kojom je poražena ARBiH – “Tvigi ’94”

Kada je PPN „Marinko Beljo“ osvojila kotu Krstišće neprijatelj je doveden u poluokruženje, vojnici panično napuštaju svoje položaje, ostavljajući naoružanje i opremu te se povlače u selo Here.

Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila je vijence i upalila svijeće ispred Spomenika poginulim braniteljima povodom 28. obljetnice vojne operacije nazvane “Tvigi ’94”.

Iz Koordinacija Udruga smatraju da je ova vojna operacija pod kodnim nazivom “Tvigi ’94” bila briljantna te da je na prostorima Rame napokon donijela stanje mira.

Akcija je provedena 24. siječnja 1994. godine, a brigada “Rama” HVO je u sklopu iste porazila snage 4. korpusa Armije BiH.

Snage “Rame” su tog dana oslobodile selo Here

Brigada je uspješnom akcijom ostvarila strateški i psihološki cilj, a to je da je osim same pobjede i zauzimanja strateškog cilja, istovremeno srušen i mit o nepobjedivoj Armiji BiH koji je zavladao tadašnjim medijima, a koja je nakon te operacije izgubila svoje snažno vojno uporište. Pobjeda HVO je izmijenila odnos snaga na potezu ramsko-uskopaljske bojišnice te bila prekretnica tijeka rata.


Prema izvješću brigadira Vinka Vrbanca poslanom Glavnom stožeru HVO, u operaciji “Tvigi ’94” je poginulo najmanje 30 pripadnika Armije BiH.

Postrojbe brigade “Rama” na desnom su krilu operacije koordrinirano napadale iz četiri pravca

Prvi pravac napada bio je iz rajona Komin prema Konjskom, koji su izveli Postrojba za posebne namjene „Marinko Beljo“ i vod 3. bojne „Uzdol“. Drugi pravac bio je iz rajona sela Jurići u pravcu Herske krivine. Iz ovog pravca napadna djelovanja vršili su pripadnici 3. bojne i vod iz Dobroše. Treći pravac, također iz rajona sela Jurići, bio je desno od Herske krivine, izravno prema selu Here. Napad iz ovog pravca vršili su pripadnici 1. bojne „Fofa“. Četvrti pravac bio je iz smjera Uzdola, preko zaseoka Pale. Iz ovog pravca napadali su Protudiverzantski vod „Bata“, Interventno-diverzantski vod „Ivan Peran – Ino“ i Izviđačka desetina.

Kada je PPN „Marinko Beljo“ osvojila kotu Krstišće neprijatelj je doveden u poluokruženje, vojnici panično napuštaju svoje položaje, ostavljajući naoružanje i opremu te se povlače u selo Here.

Brigada “Rama” je tijekom operacije imala tri poginula vojnika, Josipa Kudića, Damira Halužana Haša i Dragu Barešića. Ranjeno je 17 vojnika. Operacijom su zapovijedali general Slobodan Praljak, pukovnik Ante Pavlović, zapovjednik brigade “Rama”, bojnik Josip Vidović, zapovjednik sektora i brigadir Goran Vučić, zapovjednik 3. bojne, piše Ramski vijesnik.

SOURCERamski vijesnik
Previous articlePapa u miru Benedikt XVI. priznao da je lagao u istrazi oko pedofila
Next articleKAKO TO? Francuski rukometaš smije igrati na Euru iako je pozitivan na koronavirus
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments