Obilježena godišnjica formiranja HVO regije Bihać

Današnjim prijemom za bivše pripadnike kod gradonačelnika Bihaća i obilaskom spomen – obilježja i gradskih groblja, obilježena je 29. godišnjica od formiranja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tadašnjeg Bihaćkog okruga.

Nekadašnji pripadnici HVO-a regije Bihać naglasili su kako se obilježavanjem ovog  značajnog datuma iz Domovinskog rata prisjećaju zajedničkog angažmana i borbe za slobodu Bihaća i Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

– Počeci su bili teški, ali časni. Puno boraca, međutim malo naoružanja, svega 67 pušaka, od čega polovina lovačkih. Zato smo ponosni na činjenicu da smo sa pripadnicima Petog korpusa Armije Republike BiH doprinijeli odbrani  i oslobađanju ovih prostora od okupatora. Ne smijemo zaboraviti da su, nažalost, 72 pripadnika HVO-a izgubila život braneći Bihać, trojica su nestala, a preko 250 ih je bilo ranjeno – rekao je brigadir Ivan Prša, zadnji ratni zapovjednik HVO-a regije Bihać.

Zajedništvo i suživot u ratu, ali i u poslijeratnim godinama istakao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

– Čast mi je i zadovoljstvo sjediti sa ovim ljudima danas kada obilježavamo 29 godina od formiranja Hrvatskog vijeća odbrane, koje je formirano na današnji dan u Osnovnoj školi u Žegaru. Ono što uvijek treba isticati je to da smo se mi  u Bihaću razlikovali samo po tome ko je više, a ko manje dao doprinosa u obrani. Nije bilo razlike između Hrvata, Bošnjaka i Srba koji su ostali ovdje i borili se protiv agresora. Uspjeli smo zajedno obraniti Bihaćki okrug i danas sa ponosom ističemo to zajedništvo, bratstvo  i  junaštvo u ratnom periodu , a suživot nakon rata. Razgovarali smo i o nekim problemima koje ćemo već narednih dana početi rješavati. Na prvom mjestu je Spomen-soba u Vedrom polju koja je nedavno uništena, a potom spomenik na mjestu pogibije branitelja -naglasio je  bihaćki gradonačelnik.


Bild.ba

Previous articleMinistar Košarac: Odluka hrvatskih vlasti neprihvatljiva
Next articlePredsjednik FBiH u Vitezu: Ubrzati izgradnju brze ceste Lašva-Travnik-Jajce