Obljetnica proboja iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac

Foto: Hina
Foto: Hina

Polaganjem vijenca i cvijeća državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista u Jasenovcu će, u 11 sati, podno spomenika “Kameni cvijet” položiti vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika.

Oko 600 muškaraca iz logora Ciglana pokušalo je proboj iz logora 22. travnja 1945. Preživjela su 92 zatočenika. Isti dan počeo je i proboj zatočenika iz Kožare. Od njih 167 spasilo ih se samo 11, podsjeća portal Direktno.hr.

Koncentracijski logor Jasenovac bio je najveći i najozloglašeniji logor u NDH, koji su, ubrzo nakon dolaska na vlast, uspostavile ustaše za neprijatelje države definirane rasnim zakonima po uzoru na nacističku Njemačku. Prema podacima Spomen-područja Jasenovac dosad je imenom i prezimenom utvrđeno 83.145 žrtava – među kojima su najbrojniji Srbi, Židovi, Romi, Hrvati, ali i osobe drugih nacionalnosti.

Zajednički vijenac položit će predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek s predstavnicima naroda žrtava logora Jasenovac zastupljenih u Savjetu Spomen-područja Jasenovac.

Po cvijet će u spomen na žrtve položiti predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin.


Predsjednik Republike Zoran Milanović položit će vijenac i zapaliti svijeću i kod spomen-obilježja na romskom groblju u Uštici. U tom je selu od 1942. do 1945. djelovao ustaški logor za Rome, tzv. “ciganski logor”. Tamo su bile smještene romske obitelji koje nakon deportiranja nisu mogle biti smještene u logor III Ciglana Jasenovac.

Bild.ba

Previous articleNovo žarište u Kini, grad Harbin zabranio okupljanja
Next articleJedan od najtraženijih islamističkih bjegunaca uhićen u Španjolskoj