Od koronavirusa oboljelo više od 3,5 milijuna ljudi, smrtnost puno veća nego kod gripe

Broj zaraženih
Ilustracija
Broj zaraženih
Ilustracija

Broj oboljelih u svijetu od novog korona virusa premašio je u ponedjeljak 3,5 milijuna ljudi, no stručnjaci se pribojavaju da je taj broj puno veći jer se umrli izvan bolnica uglavnom ne registriraju i ne ulaze u službene podatke.

Europa i Sjeverna Amerika bilježe usporavanje zaraze no i dalje imaju najveći broj novih slučajeva zaraze, prenosi Hina.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 74.779 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te se sveukupni broj zaraženih popeo na 3,52 milijuna.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), to se može usporediti sa sezonskom gripom od koje godišnji oboli između tri i pet milijuna ljudi, ali je neusporedivo s razmjerom posljedica španjolske gripe iz 1918. kada je oboljelo oko 500 milijuna ljudi.

“No, za razliku od gripe, bolest Covid-19 ima 10 puta veću stopu smrtnosti u svim dobnim skupinama”, kazao je Peter Collignon, stručnjak za infektivne bolesti u bolnici u Canberri.


U svijetu je od novog virusa do sada umrlo 246.920 ljudi.

Tijekom proteklog tjedna stopa rasta bolesti na dnevnoj bazi iznosila je dva do tri posto, dok je na vrhuncu pandemije iznosila 13 posto.

Ublažavanje mjera izolacije se pokazalo kontroverznim, a stručnjaci raspravljaju o najboljoj strategiji kako bi se izbjegao drugi val zaraze.

Collignon smatra da bismo lako mogli imati i drugi i treći val zaraze te da je svijet daleko od “imuniteta krda” koji se stječe ako se barem 60 posto stanovništva oporavilo od bolesti.

Globalno, svakodnevno još uvijek brojimo između 75.000 i 90.000 novih slučajeva zaraze.

Bild.ba

Previous articleDodik: Ruski humanitarci su svuda dobro došli osim u BiH
Next articleTrump misli da će imati cjepivo do kraja godine