Odlične vijesti: Dječak (9) pozitivan na koronavirus bio u kontaktu sa 172 osobe, nijednu nije zarazio!

Ilustracija
Ilustracija

Devetogodišnji dječak koji se zarazio koronavirusom nije prenio virus ni na jednu osobu s kojom je bio u kontaktu, a bio je u kontaktu s više od 170 ljudi, pokazuje to istraživanje koje je proučavalo mogu li djeca biti širitelji virusa.

Dječak je bio među ljudima koji su zaraženi u krugu poduzetnika Stevea Walsha, koji se zarazio tijekom sastanka u Singapuru. Nakon toga je s još desetak Britanaca bio u francuskom skijaškom resortu Contamines-Montjoie, nakon čega je odletio u London.

Većina gostiju francuskog skijališta je zaražena, no istraga francuskih javnozdravstvenih vlasti pokazala je da devetogodišnjak koji je dobio virus nije nikome prenio zarazu, iako je bio u kontaktu s najmanje 172 osobe.

Dječak je pokazivao respiratorne simptome, kao i njegovi roditelji, ali kod njih nije potvrđena zaraza.

Istraživanje je otkrilo kako su kod dječaka otkriveni koronavirus, ali i gripa i prehlada. Svoju braću zarazio je gripom, ali ne i koronavirusom, piše Guardian, prenosi Index.hr.


-Dječak, koji je imao i simptome drugih respiratornih bolesti, pohađao je tri škole skijanja, ali nije sudjelovao u transmisiji virusa. Čini se kako to svjedoči o potencijalno drugačijoj dinamici širenja među djecom – rekao je francuski epidemiolog Kostas Danis.

Dječak je imao samo blage simptome i kada je testiran, otkriveni su mu samo tragovi virusa, za što znanstvenici smatraju da je odgovor na pitanje zašto nije prenio virus na sve svoje kontakte, ili barem na neke od njih. Vjeruje se da je dječji imunološki sustav snažniji od onog kod odraslih te se lakše mogu riješiti virusa.

Bild.ba

Previous articleCrna Gora bez novozaraženih!
Next articleU BiH danas jesensko vrijeme, neki dijelovi sunčani