Ogromna zapljena u BiH: Pronašli ilegalne cigarete vrijedne 1,3 milijuna KM

Ogromna zapljena u BiH: Pronašli ilegalne cigarete vrijedne 1,3 milijuna KM

U Bosni i Hercegovini su danas zaplijenjene cigarete u vrijednosti od čak 1,3 milijuna KM. Zapljenu su izvršili pripadnici SIPA-e, Granične policije i policijskih agencija oba entiteta, a po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Kako su priopćili iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u suradnji s Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) izvršili su pretres kamiona – cisterne u čijoj unutrašnjosti je pronađeno skoro 247.000 kutija cigareta bez odgovarajućih akciznih markica, koje su s područja Crne Gore prokrijumčarene na područje Bosne i Hercegovine.

Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta na tržištu iznosi više od 1,3 milijuna KM i jedna je od najvećih zapljena ilegalnih cigareta realiziranih na području Bosne i Hercegovine.

U ovom predmetu vodi se istraga za krivična djela organiziranja grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe (član 215.), neovlaštenog prometa akciznih proizvoda (član 210a.) i krijumčarenja (član 214.).

Prilikom realizacije aktivnosti pretresa uhićen je jedan osumnjičeni, vozač motornog vozila te su oduzeti dokazni materijali potrebni u postupku.

U združenoj operaciji realiziranoj po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine sudjelovali su i pružili podršku Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, UIO Bosne i Hercegovine, Granična policija Bosne i Hercegovine, MUP Republike Srpske, MUP Kantona Sarajevo, MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona PU Prozor.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zajedno s partnerskim institucijama i agencijama poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti koje se odnose na krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, kao krivičnih djela kojima se nanosi velika šteta proračunu Bosne i Hercegovine, priopćili su iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Bild.ba