Ogromno popuštanje restrikcija u Njemačkoj, objavljen je jako važan dokument

Foto: EPA
Foto: EPA

Njemačka vlada i predstavnici saveznih pokrajina dogovorili su načelno popuštanje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa s mogućnošću ponovnog pooštrenja u slučaju porasta broja zaraženih, javljaju njemački mediji.

Prema nacrtu prijedloga, o kojem danas raspravljaju njemačka vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel i premijeri saveznih pokrajina, na koji se poziva nekoliko medija, savezna vlada u najvećoj mjeri saveznim pokrajinama prepušta donošenje odluka o daljnjem popuštanju mjera.

“Radi se o drugom velikom valu ukidanje restrikcija“, stoji u dokumentu, javila je Hina.

Tako bi trebala popustiti ograničenja u sektoru obrazovanja, maloprodaje i sporta. Razmak od najmanje 1,5 metara vrijedi do daljnjeg, a velike manifestacije su i dalje zabranjene do kraja kolovoza.

Učenici bi do kraja školske godine trebali ponovno pohađati nastavu, ali još nije odlučeno u kojem obliku i uz koje mjere.


Saveznim zemljama je prepušteno samostalno djelovanje kad je u pitanju otvaranje restorana, hotela, barova, diskoteka, sajmova, bazena i fitnes klubova.

“Otvaranje ovih objekata u odgovornosti je saveznih pokrajina, a u pozadini svake odluke mora biti aktualno stanje vezano uz širenje zaraze”, stoji u dokumentu.

Kako nadalje proizlazi iz dokumenta, popuštanje može toliko dugo ostati na snazi dok u jednom okrugu broj novozaraženih u roku od tjedan dana ne prelazi brojku od 50 osoba na 100.000 stanovnika.

U slučaju većeg broja zaraženih restrikcijske mjere koje su vladale do 20. travnja bile bi ponovno uvedene, piše Hina.

Prema istom dokumentu, aktualna sezona nogometne Bundeslige trebala bi biti nastavljena krajem svibnja.

Neke savezne pokrajine su i prije današnjeg dogovora donijele odluku o postupnom popuštanju mjera tijekom svibnja, posebice u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru.

Predsjednik oporbene Liberalno-demokratske stranke Christian Lindner pozdravio je “regionalni” pristup te je istodobno kritizirao vladu i Angelu Merkel što se s ovakvim pristupom nije krenulo još prije.

Bild.ba

Previous articleKineski učenici u Wuhanu se vratili u škole
Next articleFadil dobio konkurenciju: I ovaj političar se muči sa stavljanjem maske