OHR se javlja da kaže kako se entiteti ne mogu odcijepiti

OHR se javlja da kaže kako se entiteti ne mogu odcijepiti

Zgrada OHR-a

Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine – poručeno je Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kao reakcija na izjave Milorada Dodika koje je dao u Banjaluci tijekom posjeta Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.

– Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantirani Općim okvirnim sporazum za mir u BiH, Ustavom BiH i međunarodnim pravom. Prema mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na odcjepljenje i postoje samo po osnovu Ustava BiH – priopćeno je za N1 iz OHR-a, prenosi Bild.ba.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dočekao je danas predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Banjaluci kome se zahvalio na dolasku i pomoći, a posebnu zahvalu je uputio zdravstvenim radnicima.

Dodik je naglasio da su “RS i Srbija prirodno naslonjene jedna na drugu”. Dodik je rekao i to da će pokušati uvjeriti Aleksandra Vučića da pitanje RS i Kosova posmatra jedinstveno, a kazao je i to da “ako Kosovo ostaje u Srbiji i RS ostaje u Bosni i Hercegovini.”

Izjave Vučića i Dodika u Banjaluci izazvale su dosta reakcija u bh. političkoj javnosti.

Bild.ba