Oktoberfest se otkazuje zbog opasnosti širenja koronavirusa

Ovogodišnji Oktoberfest, najveći svjetski festival piva i najveće narodno slavlje na svijetu, otkazan je zbog pandemije koronavirusa, objavili su u utorak bavarski premijer Markus Soeder i gradonačelnik Münchena Dieter Reiter.

“To nam zaista pada teško, i nevjerojatna je šteta”, rekao je Soeder (Kršćansko-socijalna unija, CSU). On je objasnio kako narodna slavlja poput Oktoberfesta “žive od blizine posjetitelja” i masovne posjećenosti te da se u takvoj situaciji ne može isključiti ponovno naglo širenje koronavirusa, prenosi Hina.

“Širenje virusa na ovakvom jednom događaju bi bilo neizbježno i to ne možemo dopustiti”, rekao je Soeder.

Gradonačelnik Münchena Dieter Reiter (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) je također izrazio žaljenje ali i zabrinutost zbog gospodarske štete koja nastaje otkazivanjem najvećeg narodnog slavlja na svijetu, kojeg godišnje posjeti oko šest milijuna posjetitelja.

“Ovo je emocionalno težak trenutak za mene i ekonomski težak trenutak za grad”, rekao je Reiter na zajedničkoj konferenciji za medije.


Prema podacima grada tijekom Oktoberfesta, koji je ove godine trebao biti održan od 19. rujna do 4. listopada, u grad se u vrijeme Oktoberfesta slije preko 1,2 milijardi eura.

Oktoberfest se održava od 1810. i dosad je nekoliko puta bio otkazivan, u 19. stoljeću zbog epidemije kolere, a u 20. zbog ratova i hiperinflacije.

Mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusa, koje su njemačka vlada i savezne pokrajine dogovorile prošlog tjedna, između ostalog uključuju i zabranu održavanja velikih manifestacija, koja zasad formalno vrijedi do kraja kolovoza.

Bavarska je jedna od dviju njemačkih saveznih pokrajina koje su najjače pogođene epidemijom koronavirusa.

Bild.ba

Previous articleMile Lasić napustio je ANUBiH, objasnio je zašto
Next articleSanja Vlaisavljević opisala iskustvo s policijom: Pristojni, ali bez maske…