Opasan toplinski val zahvatio dio Amerike, temperature do 45 Celzijevih stupnjeva

"Očekujemo toplinski val koji će početi u srijedu te će potrajati najmanje do ponedjeljka sljedeći tjedan", rekao je AFP-u.

Toplinski val
Image by Maxx Girr from Pixabay

Opasan toplinski val zahvatio je jugozapad Sjedinjenih Država, koji bi sljedeći tjedan, kako se očekuje, u to područje trebao donijeti i iznimno visoke temperature.

Prognostičari najavljuju da bi živa u termometrima mogla doseći čak 44 Celzijeva stupnja u gusto naseljenim predgrađima Los Angelesa, dok bi se toplinska kupola trebala nadviti nad dijelovima Kalifornije, Nevade i Arizone.

“Očekuju se opasno vrući uvjeti tijekom tjedna”, upozorila je Nacionalna meteorološka služba. “Dugotrajno razdoblje prekomjerne vrućine značajno će povećati mogućnost za pojavu i razvoj bolesti povezanih s vrućinom, osobito za osobe koje rade ili sudjeluju u aktivnostima na otvorenom”, upozorio je NWS.

“Vrućina će predstavljati najveći rizik za one koji nemaju pristup odgovarajućem ili pouzdanom hlađenju i unosu tekućina, no i velik dio ostalog stanovništva mogao bi loše reagirati na visoke temperature”.

Ne očekuje se da noćne temperature donesu veće olakšanje, jer će u mnogim predijelima najniže vrijednosti iznositi oko 26,5 Celzijevih stupnjeva.


Vrućina se u utorak već osjećala u Los Angelesu i u blizini toga grada, no David Sweet, meteorolog iz NWS-a iz kalifornijskog Oxnarda kaže da će biti još gore.

“Očekujemo toplinski val koji će početi u srijedu te će potrajati najmanje do ponedjeljka sljedeći tjedan”, rekao je AFP-u.

Za područje južne Kalifornije nisu neuobičajeni toplinski valovi ni u rujnu, no temperature iznad 44 Celzijeva stupnja smatraju se neuobičajeno visokima čak i za suncem vječno obasjanu Kaliforniju.

Toplinski val će uslijediti nakon olujnih kiša koje su u posljednjih nekoliko tjedana zahvatile jugozapadne dijelove.

Neka područja, poput najsušnijeg mjesta u SAD-u, Doline smrti, gdje su meteorolozi znali izmjeriti najviše temperature zraka u svijetu, u kolovozu su zahvatile nezapamćene poplave. U Nacionalnom parku Zion u državi Utah jedna je osoba smrtno stradala u poplavama.

Znanstvenici se slažu da globalno zatopljenje, uglavnom potaknuto beskrajnim ljudskim “apetitom” za energijom iz fosilnih goriva, prirodne vremenske varijacije čini još ekstremnijima.

Toplinski valovi postaju sve intenzivniji, dulji i karakteriziraju ih sve više temperature, dok oluje karakterizira sve veća količina padalina i u mnogim su slučajevima sve opasnije.

SOURCEHina
Previous articlePočelo je, počelo: zaustavljen je dotok plina kroz najveći plinovod u Europi, intenzivira se ekonomski rat Moskve i Bruxellesa
Next articleZatvorenik u mostarskom zatvoru (34) kemijskom olovkom izboo 10 godina mlađeg kolegu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments