Opet ćemo Vas šokirati: Novalić traži pomoć Amera u borbi protiv korupcije

Opet ćemo Vas šokirati: Novalić traži pomoć Amera u borbi protiv korupcije

Fadil Novalić, osumljičen u aferi “Respirator”

Specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Matthew Palmer, nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH i članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, sastao se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

U fokusu razgovora, kako je kazao Novalić nakon sastanka, bio je povratak ekonomskim reformama.

– Svjedoci smo da su ekonomske reforme ustuknule nešto pred koronom nešto pred lokalnim izborima, ali jedino u što društvo može računati kao sigurnu bazu daljeg napretka je ekonomija – kazao je premijer Novalić.

Novinare je izvijestio da je na sastanku s Palmerom razgovarano i o većim javnim investicijama međunarodne zajednice, smanjenju opterećenja rada, reformi zdravstva i reformi javnih poduzeća, koja su, kako je rekao, značajan dio neefikasnosti ekonomije ovog društva.

– Kada su nas pitali u čemu bismo željeli da nam Sjedinjene Američke Države pomognu, mi smo rekli da su, pored ekonomije, euroatlantske integracije na vanjskom planu i borba protiv korupcije na domaćem planu -kazao je Novalić.

Tu podrazumijevamo, dodao je, prije svega pravosudni sustav i javni sektor koji je glomazan i koji generira najveći postotak korupcije. Susreti sa dužnosnicima međunarodne zajednice, obrazložio je Novalić, predstavljaju sticanje okvirnog pogleda na BiH, od različitih faktora.

– Naš zahtjev je jasan, želimo srednjoročnu proračunsku potporu od strane Europske unije, kao što je to dobila Bjelorusija sa grejs periodom od 15 godina i sa kamatama koje su blizu nuli, kako bismo garantirali socijalni mir u narednih šest do sedam godina, a ne samo ove ili naredne godine kada imamo izrazito djelovanje Covid-19 – naglasio je Novalić.

Drugo, dodao je, je dugoročno kreditiranje, pod vrlo povoljnim uvjetimaza investicijske radove, a koji nisu samo Koridor Vc i energetski objekti za koje su već osigurani izvori financiranja. To su dodatni projekti za BiH: pruge, plinovodi, vjetroelektrane i drugo.

– Šanse za to su dobre, jer smo prije svega pokazali stabilnost: očuvali smo kreditni rejting, vrlo malo smo zaduženi. U svakom slučaju, čak i što mi nemamo proračunskih potreba, ne želimo koristiti kapacitet domaćeg bankarskog sektora za proračune, nego da to ostavimo gospodarstvo koje želimo pomoći javnim investicijama, transferima, smanjenjem obaveza i povoljnim poslovnim okruženjem u što se ubraja i smanjenje parafiskalnih nameta – istaknuo je.

Dakle, zaključio je Novalić, u fokusu razgovora sa specijalnim izaslanikom američkog State Departmenta za Balkan i zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD Matthewom Palmerom je ekonomija, i EU i SAD “namještaju taj stav koji će biti vrlo brzo poznat”.

Bild.ba