Osobe u zeničkoj karanteni prekinule štrajk glađu

Karantena
Karantena

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog stožera Zeničko dobojske županije Adnan Jupić izjavio je da su osobe koje se nalaze u zeničkoj karanteni prekinule štrajk glađu.

Više od 80 osoba, koje se nalaze u karanteni u hotelu “Zenica”, u ponedjeljak je stupilo u štrajk glađu, zahtijevajući da budu testirani na covid-19 i da se upute u samoizolaciju u svoje domove.

Nakon izvanredne sjednice Vlade ZDŽ ministar Jupić kazao je kako se uglavnom radi o stanovnicima ZDŽ koji su krenuli u inozemstvo kako bi se javili na svoje poslove no čim su prešli granicu vraćeni su u Bosnu i Hercegovinu te im je nakon toga izdano rješenje o karanteni.

Jupić je upozorio sve građane BiH koji razmišljaju o putovanju u inozemstvo da će im se najvjerojatnije dogoditi isto, pa im je preporučio da do daljnjeg odgode planirana putovanja, prenosi Fena.

Premijer ZDŽ Mirza Ganić ustvrdio je kako problem karantena trenutno u najvećoj mjeri opterećuje županijske institucije u borbi protiv širenja virusa SARS-CoV-2.


Bez obzira na sve probleme karantinski prostor na području našeg kantona funkcionira i građani koji borave u tim prostorima razumiju da kantonalne vlasti provode i moraju provoditi odluke viših nivoa vlasti – istaknuo je Ganić.

Dodao je kako je dobra vijest da je donesena odluka o skraćenju vremena karantene s 28 na 14 dana što znači da će veliki broj osoba iz karantena u ZDŽ, nakon što se provede njihovo testiranje, biti pušteno svojim kućama.

Direktor Županijske bolnice Zenica Rasim Skomorac najavio je kako bi se u toj zdravstvenoj ustanovi već sljedećeg tjedna moglo krenuti s testiranjem brisova na covid-19 što se do sada radilo u Sarajevu.

Po njegovim riječima, do kraja ovoga tjedna bit će završen posao oko kalibracije opreme i obuke ljudi koji će obavljati testiranje, a nakon što Županijska bolnica Zenica dobije testove i Federalno ministarstvo zdravstva izda certifikat za zenički laboratorij, svi preduvjeti za testiranje bit će ispunjeni.

Bild.ba

Previous articleUređena zgrada stare mostarske gimnazije i njezin okoliš
Next articleU Italiji raste broj umrlih, u Španjolskoj novozaraženih