Oštra poruka Rusa bošnjačkim političkim predstavnicima oko SKB Mostar

Foto: BHRT
Foto: BHRT

Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH odbacilo je danas kao neosnovane i zlonamjerne insinuacije tvrdnje da ruski medicinski radnici koji su trebali pomoći u dezinfekciji u Mostaru stižu “iz sasvim drugih razloga”, uz napomenu da ovakve ocjene nanose štetu prijateljskim odnosima dvije zemlje.

-S nedoumicom pratimo reagiranje nadležnih organa BiH na našu molbu o pružanju pomoći u vezi s osiguranjem nesmetanog kretanja ruske medicinske humanitarne ekipe preko graničnih prelaza BiH u cilju pružanja pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar – priopćeno je iz Veleposlanstva Rusije.

U priopćenju se ističe da se ne može reagirati drukčije na činjenicu da je pitanje pružanja humanitarne pomoći onima kojima je ona zaista potrebna i onima tko tu pomoć traže postalo talac političkih kontradikcija.

-Razvija se situacija u kojoj politika radi na štetu svojih građana, njihovog zdravlja i dobrobiti. Paradoks je u tome da upravo oni koji sad glasno odbijaju pomoć još prije mjesec dana isto tako glasno su negodovali da je, kako su oni naglašavali, ruska pomoć stigla samo u Republiku Srpsku – priopćeno je iz Veleposlanstva Rusije.

Iz Veleposlanstva naglašavaju da je vidljivo da ruska pomoć može biti pružena i u FBiH, jer je tamo bila zatražena.


-Sjećamo se prethodnih mnogobrojnih izjava lokalnih lidera da je ‘svaka pomoć dobrodošla’. Dakle ispada da ipak nije? – ističu iz ruskog Veleposlanstva i napominju da “nikome ništa ne nameću i da je BiH suverena zemlja koja samostalno donosi odluke”.

Ruska Federacija pozvala je “čisto ljudski” da politika ipak promijeni mišljenje i dopusti stručnjacima da rade ono što moraju u trenutnoj situaciji, odnosno spašavaju živote bez ikakvog povezivanja s entitetima, nacionalnom pripadnosti, te osobnim preferencijama.

Ruski humanitarni konvoj, koji je 1. svibnja trebao po zahtjevu predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH Dragana Čovića doći u Mostar radi dezinfekcije Kliničkog centra i ostalih ustanova zbog koronavirusa, zaustavljen je na granici, podsjeća Srna.

Bild.ba

Previous articleVeleposlanik Kine u BiH: Jedinstvo i suradnja – najjače oružje u borbi svijeta protiv pandemije
Next articleOdvratni prizori onečišćenja prirode na području Širokog Brijega