Otkriveno koliko će koštati doza cjepiva protiv koronavirusa

Ilustracija
Ilustracija

Francuski farmaceutski div Sanofi otkrio je da bi cijena trebala biti manja od 10 eura po dozi cjepiva, dok konkurentska Astra Zeneca računa da bi doza cjepiva mogla stajati 2,5 eura.

Farmaceutski koncerni diljem svijeta natječu se tko će prije na tržište plasirati cjepivo protiv COVID-a 19. Sada su neki od njih otkrili i koliko bi jedna doza cjepiva mogla koštati. Francuski farmaceutski div Sanofi otkrio je da bi cijena trebala biti manja od 10 eura po dozi cjepiva.

Treba cijepiti milijarde ljudi. Konačnu cijenu još nemamo, no ona će biti manja od deset eura – rekao je Olivier Bogillot, predsjednik tvrtke u intervjuu za radio postaju France Inter.

Prilikom lipanjskog posjeta francuskog predsjednik Emmanuela Macrona jednom pogonu te tvrtke iz Sanofija su najavili da će u razvoj i proizvodnju cjepiva uložiti 610 milijuna eura. Mjesec dana kasnije Sanofi i britanski konkurent GlaxoSmithKline objavili su da su s američkom vladom postigli sporazum o razvoju cjepiva vrijedan nekoliko milijardi dolara.

Već ranije konkurentska britansko-švedska tvrtka AstraZeneca najavila je da bi njihovo cjepivo moglo koštati oko 2,5 eura po dozi. S obzirom na to da je na svijetu trenutno 7,8 milijardi ljudi i da su svi oni ugroženi od virusa, jasno je da bi globalno cijepljenje svjetskoj farmaceutskoj industriji moglo donijeti nekoliko desetaka milijardi eura prihoda, a svjetskim vladama podjednako velik trošak.


Velika konkurencija između tvrtki koje razvijaju cjepivo očito je srušila i cijene. Ranije se smatralo da bi jedna doza mogla koštati između 30 i 150 eura, a današnje procjene se uglavnom kreću između 3 i 15 eura po dozi, pišu 24sata.hr.

Bild.ba

Previous articleSelmini “turisti”: U BiH ušlo čak 60 tisuća migranata
Next articleU ŽZH 8 novozaraženih, preminula jedna osoba