Ova zemlja je izglasala zakon o eutanaziji i omogućila je

Međutim, ta je opcija otvorena samo za osobe koje su trajno teško i neizlječivo bolesne. Aktivna eutanazija i dalje je zabranjena.

Čovjek koji traži eutanaziju mora imati najmanje 18 godina i medicinsku dijagnozu, a svaki slučaj će procjenjivati dva liječnika.

Austrijski parlament usvojio je u četvrtak navečer velikom većinom zakon o potpomognutom samoubojstvu prema kojem će teško bolesnima biti omogućen pristup smrtonosnom lijeku od Nove godine.

Međutim, ta je opcija otvorena samo za osobe koje su trajno teško i neizlječivo bolesne. Aktivna eutanazija i dalje je zabranjena.

Novi zakon postao je nužan nakon što je Ustavni sud ukinuo zabranu potpomognutog samoubojstva. Po mišljenju sudaca, time se krši pravo na samoodređenje.

Novi Zakon o potpomognutom samoubojstvu sadrži nekoliko uvjeta koji moraju biti ispunjeni. Tako osoba koja ga traži mora imati najmanje 18 godina i medicinsku dijagnozu, a svaki slučaj će procjenjivati dva liječnika. Osim toga, morat će proći najmanje nekoliko tjedana kako bi se osiguralo da se eutanazija ne traži zbog privremene krize. Tek nakon toga moći će dobiti smrtonosni lijek u ljekarni.


Vladajuća konzervativna Austrijska narodna stranka (OeVP) i partnerski Zeleni podržali su zakon u parlamentu, kao i oporbeni socijaldemokrati i liberalna stranka Neos. Jedino se krajnje desna Slobodarska stranka Austrije (FPOe) nije složila.

Ministrica pravosuđa Alma Zadic iz Zelenih istaknula je da će biti poduzete i mjere za ponudu alternativa samoubojstvu.

 

SOURCEHina
Previous articleVučić ponovno postao hit na internetu nakon svoje izjave
Next articleSRAMOTNO Primao od države pomoć zbog sljepoće, uhvatili ga kako vozi…
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments