Ovaj dio BiH prvi ide u normalizaciju nastavnog procesa

Ovaj dio BiH prvi ide u normalizaciju nastavnog procesa

Drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama sutra počinje u Unskosanskoj, Srednjobosanskoj i Zeničko dobojskoj županiji.

Tuzlanska županija s izvođenjem nastave kreće 29. siječnja.

Ekipa BHT1 je posjetila najveću osnovnu školu u Federaciji, koja se nalazi kod Zenice i provjerila je li sve spremno za početak drugog polugodišta.

Sve je spremno za početak nastave u drugom polugodištu u najvećoj osnovnoj školi na području Federacije, OŠ Ćamil Sijarić u mjestu Nemila kod Zenice.

Poseban naglasak i dalje se stavlja na epidemiološke mjere koje su u prvom polugodištu rezultirale time da nije zabilježeno širenje koronavirusa među 1245 učenika u ovoj školi.

Nastava u ovoj, ali i svim školama na području ZDŽ i dalje će se odvijati kombinirano.

AHMED BULJUBAŠIĆ, ravnatelj OŠ Ćamil Sijarić, Nemila

“Ono što mene posebno zadovoljava i što mi je drago jest da ćemo nastaviti s praksom da naši prvašići pohađaju klasičan oblik nastave, redovan, bez dijeljenja u grupe tako da će oni nastaviti raditi, učuti i družiti se u školskim klupama svaki dan…”

DŽENANA MUMINOVIĆ, pomoćnica ravnatelja OŠ Ćamil Sijarić, Nemila

“Roditelji su dužni prema proceduri mjeriti temperaturu, djeca koja pohađaju nastavu u prostorijama škole i mi smo došli do zaključka da su naši roditelji uglavnom odgovorni, da to rade…”

Mjerenje temperature i dalje je obvezno i u školama. Ravnatelji škola, shodno procjenama i uputama kriznog stožera, zajedno s nastavnicima donose konačne odluke o modelima izvođenja nastave.

Stav resornog ministarstva je da se, tamo gdje postoje uvjeti, krene s potpunim uvođenjem nastave u učionicama.

SPAHIJA KOZLIĆ, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZDŽ

“Tamo gdje to nije moguće, dakle, idemo u ublažavanje, odnosno, idemo u umanjenje opsega nastave na daljinu, ona će praktično biti izuzetak”

Epidemiološka situacija znatno je bolja nego na početku školske godine što ohrabruje i zdravstvene radnike koji trebaju dati zeleno svjetlo za potpuni povratak ukupno 40 000 učenika u školske klupe u ZDŽ.

ADNAN JUPIĆ, ministar zdravstva ZDŽ

“Spremni smo na sve možebitnosti što se tiče kriznog stožera i organizacije zaštite djece i prosvjetnih radnika, sve je na visokoj razini i nema razloga što se nas tiče da se ne ide ka normalizaciji…”

Školski sat, što je novost od drugog polugodišta u ZDŽ, produžen je i odvija se po 35 minuta.

Ovo je još jedna od mjera koje vode k uobičajnoj praksi da se nastava ponovno izvodi po 45 minuta.

BHRT