Ovi gradovi žele respiratore koje je nabavila Srebrena malina

Sveučilišni klinički centar u Tuzli i Opća bolnica u Gračanici od Federalne uprave civilne zaštite zatražili su ukupno 35 respiratora koji su posredstvom tvrtke “FH Srebrena malina” iz Kine uvezeni u Bosnu i Hercegovinu.

Federalna uprava civilne zaštite Ministarstvu zdravstva Tuzlanske županije nedavno je uputila dopis s upitom o količinama respiratora koji su potrebni zdravstvenim ustanovama u ovoj županiji. Riječ je o 100 respiratora koje je kompanija “FH Srebrena malina” u zemlju uvezla iz Kine, nakon čega se otkrila nesvakidašnja afera.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, Sveučilišni klinički centar u Tuzli zatražio je 25, a Opća bolnica u Gračanici 10 kineskih respiratora.

https://www.bild.ba/i-tako-je-ana-bavrka-propjevala-u-tuziteljstvu/

Sada se postavlja pitanje u koje svrhe se mogu koristiti ovi uređaji za koje je sudski vještak u svom nalazu, dostavljenom Tužiteljstvu BiH, naveo da su neupotrebljivi u jedinicama intenzivne terapije u kojima se liječe osobe oboljele od COVID-19.

Konkretan odgovor na ovo pitanje nemaju ni u Sveučilišnom kliničkom centru u Tuzli, ali ni Općoj bolnici u Gračanici.


– Ja još uvijek ne znam kakvi su ti respiratori koji se nama nude, odnosno da li su oni invazivni ili neinvazivni, da li su za kliničku praksu, kolika je njihova upotrebljivost i slično. Ali, ako se nešto dijeli kao donacija ne vidim razloga zašto ne bismo aplicirali na to. Mi ćemo pronaći način da ih stavimo u funkciju za neke potrebe pacijenata – kazao je za Klix.ba ravnatelj Sveučilišnog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović.

Sveučilišni klinički centar u Tuzli trenutno raspolaže sa 125 respiracijskih mjesta, a Jusufović nam je pojasnio proceduru koja će morati biti izvršena nakon što dobiju respiratore od Federalne uprave civilne zaštite.

https://www.bild.ba/grubesa-afera-s-respiratorima-je-sramota-koja-je-obisla-cijeli-svijet/

– Nakon što neki uređaj dođe u našu ustanovu, bilo da je donacija ili smo ga mi kupili, obvezno nas mora posjetiti verifikacijska agencija, a to je u BiH Verlab čiji tim pregleda aparat i dokumentaciju te na kraju procjenama kažu za što se on može koristiti. Dok ne prođe tu verifikaciju aparat se ne smije koristiti na pacijentima – pojasnio nam je Jusufović.

Opća bolnica u Gračanici posredstvom Županijskog ministarstva zdravstva zatražila je deset od ukupno 100 respiratora koliko posjeduje Federalna uprava civilne zaštite. S informacijama o tipu i funkcionalnosti ovih uređaja ne raspolaže ni ravnatelj gračaničke zdravstvene ustanove Šemsudin Okanović.

– Mi smo od Federalne uprave civilne zaštite dobili samo upute o tome koliko nam treba respiratora, bez da su nam naveli koji je tip i namjena uređaja. Nadamo se da ćemo dobiti mobilne respiratore koje bismo koristili prilikom transporta pacijenata iz naše bolnice u Sveučilišni klinički centar u Tuzli gdje postoji Jedinica intenzivne njege. Također, od Federalne uprave civilne zaštite očekujemo i detaljna uputstva vezano za primjenu i instalaciju tih uređaja – kazao nam je Okanović.

https://www.bild.ba/otkriveno-zasto-je-fikret-hodzic-podigao-100-tisuca-maraka/

Podsjećanja radi, Federalna uprava civilne zaštite vrši raspodjelu 100 respiratora koji su posredstvom tvrtke”FH Srebrena malina” uvezeni iz Kine u Bosnu i Hercegovinu.

Domaći mediji razotkrili su aferu koja je odjeknula širom regije, a u njoj se nalaze federalni premijer Fadil Novalić, ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić te ravnatelj Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

https://www.bild.ba/grubesa-afera-s-respiratorima-je-sramota-koja-je-obisla-cijeli-svijet/

Bild.ba

Previous articleIgrači Barcelone žele novog trenera
Next articleŠto se tiče prognoze, naručite sladoled. Samo to