Ozbiljno upozorenje: Njemačka pred najvećom recesijom od kraja Drugog svjetskog rata

Njemačka recesija
Foto: Ilustracija

Kako je pandemija koronavirusa pokrenula val otpuštanja, bankrota i zatvaranja tvornica širom svijeta, njemački BDP trebao bi se smanjiti za 6,3 posto 2020. godine, objavila je vlada u srijedu.

“Doživjet ćemo najgoru recesiju u povijesti Savezne Republike koja je osnovana 1949.”, izjavio je ministar ekonomije Peter Altmaier, prenosi Fena.

Ekonomski udar nadmašio bi onaj koji je uzrokovala globalna kriza iz 2009. godine, zbog koje je njemačka ekonomija pala za više od pet posto.

Altmaier je rekao da će ekonomija zemlje pasti na najnižu točku prije kraja lipnja, a zatim će ponovo početi rasti po stopi od 5,2 posto, predviđenoj za 2021.

Također je upozorio da vlada ne može ponovo pokrenuti ekonomiju jednim potezom i riskirati uspjeh postignut u borbi protiv pandemije.


Međutim, komentirajući Altmaierove izjave u srijedu, šef njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW) odbacio ih je kao “lijepe želje”.

“To zapravo nisu prognoze, to su scenariji… Scenariji koji pretpostavljaju da ne postoji drugi val infekcija, pod pretpostavkom da u budućnosti nema novog zastoja i karantema”, rekao je Marcel Fratzscher za DW.

Bild.ba

Previous articleFacebook povećao prihode i broj korisnika u vrijeme pandemije
Next articleIma i uhićenih: Na području Banje Luke zaplijenjeno više od tone duhana