PANDEMIJA KORONAVIRUSA U Federaciji hospitalizirane 72 osobe, devet na respiratoru

Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva
Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva

Stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je u Federaciji Bosne i Hercegovine u protekla 24 sata testirano 480 osoba, te da je kod 36 osoba potvrđena bolest COVID-19.

  • Do sada je u FBiH ukupno urađeno 5.800 testova, a kod 561 osobe je potvrđen koronavirus. Gledajući po spolnoj strukturi, nešto više od 54 posto oboljelih su žene, a skoro 46 posto oboljelih su muškarci. Kada gledamo po županijama, najviše oboljelih je u HNŽ (193), TK (81), ŽZH (68), KS (62), ZDK i USK (49), ŽSB (26), HBŽ (22), BPK (8) i ŽP (3) – kazao je Peršić.

Najviše oboljelih je u Čitluku (71), Mostaru (64), Sarajevu (51), Tuzli (49) i Širokom Brijegu (48), prenosi Avaz.ba.

  • Što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata, trenutno su hospitalizirana 72 pacijenta, od kojih je devet na respiratoru. U odnosu na prethodni dan imamo sedam novih oporavljenih pacijenata, tako da ukupno sada imamo 36 osoba koje su se oporavile – izjavio je Peršić.

Dodao je da su do sada registrirana 22 smrtna slučaja, te je napomenuo da su mjere socijalne distance i rad epidemiologa na terenu dovele do toga da imamo usporeni rast broja oboljelih, ali da je taj rast neminovan.

Sama ova mjera fizičke distance može dovesti do toga da i dalje imamo usporen rast broja oboljelih – zaključio je Peršić.

Bild.ba


Previous articlePUTEM INTERNETA Molitvu u Međugorju pratilo je oko 3 milijuna vjernika!
Next articlePoznata novinarka o starim hercegovačkim uskrsnim običajima