Pavlović: Situacija u HNŽ-u je bolja, pada broj zaraženih, ali i hospitaliziranih

Pavlović: Situacija u HNŽ-u je bolja, pada broj zaraženih, ali i hospitaliziranih

Dodao je da očekuju da će se takav trend nastaviti i pozvao sve građane da ustraju s odgovornim ponašanjem

Hercegovačko-neretvanska županija (HNZ) bilježi bolju situaciju kada je u pitanju Covid-19 nego prethodnih tjedana, a brojke pokazuju da je zabilježen manji broj zaraženih i hospitaliziranih osoba.

– Pokazatelji pokazuju da smo prije dva mjeseca imali vrlo stabilnu situaciju u našoj županiji, s malom incidencijom, malim brojem zaraženih i hospitaliziranih. Uslijedila su tri tjedna vrlo brzog rasta zaraženih i hospitaliziranih, zbog čega je Vlada, na prijedlog Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, 18. ožujka donijela odluku o pooštravanju mjera ( ograničenje ugostiteljskih objekata, zabrana glazbe …) – rekao je za Fenu Pero Pavlović, glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi HNŽ-a.

Dodao je kako je očito da su poduzete mjere dale rezultate i, u konačnici, u posljednja dva tjedna dovele do pada broja novoinficiranih i hospitaliziranih.

– Ako ove pokazatelje promatramo kroz postotke, jasno je da smo pretprošli tjedan imali 18% manje zaraženih nego tjedan prije, a u tjednu iza nas pad od dodatnih 19%. Isto se odnosi i na broj hospitaliziranih, koji je u pretprošlom tjednu bio manji za 9% u odnosu na prethodni, a u tjednu iza nas dodatnih 16% – rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, mjere koje su trenutno na snazi ​​u HNŽ-u, kao i odgovorno ponašanje građana, daju konkretne rezultate.

– Budući da je u posljednjih nekoliko tjedana HNŽ isticana kao jedno od najugroženijih žarišta ne samo u BiH već i šire, ovi su pokazatelji ohrabrujući i poboljšavaju ukupni dojam o situaciji u Županiji kada je u pitanju pandemija koronavirusa – rekao je Pavlović.

Dodao je da očekuju da će se takav trend nastaviti i pozvao sve građane da ustraju s odgovornim ponašanjem i poštivanjem protu-epidemioloških mjera sve dok su na snazi, kako bi se taj ohrabrujući trend mogao nastaviti.

Bild.ba