Pehar: Porast nasilja nad ženama u vrijeme epidemije

Danas, 25. studenoga obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Njegovim obilježavanjem  želi se ukazati na važnost senzibilizacije i osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad ženama te doprinijeti jačanju odlučnosti žena da proživljeno nasilje prijavljuju kako bi se eventualno buduće spriječilo, a već počinjeno nasilje sankcioniralo.

U ovo vrijeme pandemije koronavirusa i tešku ekonomsku sliku u Bosni i Hercegovini nasilje unutar obitelji jedan je od gorućih problema društva, a posebno je izraženo nasilje muškaraca nad ženama. 

Udruga “Majka Krispina” u Međugorju, jedna od onih kuća koja prima žrtve nasilja i žene koje se suočavaju s problemom ovisnosti, bilježi porast nasilja prema ženama u vrijeme epidemije koronavirusa.

– U ovim posebnim okolnostima izolacije i ograničenja kretanja i života, i dalje, a možda čak i u većoj mjeri zbog specifičnih uvjeta, dolazi do svih oblika rodno utemeljenog nasilja, odnosno nasilja prema ženama i nasilja u obitelji – istaknula je za Fenu voditeljica Udruge “Majka Krispina” u Međugorju Kristina Pehar.

Spomenuta Udruga već 20 godina je na usluzi ženama koje su zbog različitih životnih poteškoća odlučile zatražiti pomoć.


– Prije je bilo dva do tri poziva tjedno, a od ožujka, kada je stupio na snagu lockdown, odnosno epidemija koronavirusa i u našoj zemlji imamo svakodnevne pozive, čak dva, tri poziva na dan- upozorila je voditeljica ove udruge.

Kuća, kaže ona, prima nezbrinute trudnice, žene i djecu koje su žrtve nasilja te žene koje se suočavaju s problemom ovisnosti.

– Trenutno kod nas boravi desetak žena žrtava obiteljskog nasilja i to s djecom, a s obzirom da smo kuća prihvata taj broj nikad nije stalan- pojašnjava Pehar.

Po njezinim riječima, najčešći oblici nasilja su fizičko te psihičko koje nažalost,  ostavlja najveće i najdublje rane ženama i djeci.

Pehar je poručila svim ženama koje trpe i šute nasilje da progovore.

– Prijavite nasilje nadležnim institucijama, počevši od policije i Centra za socijalnu skrb, a možete se obratiti i nama na naše telefone, na email ili preko Facebook stranice- naglasila je Pehar.

Dodaje kako je boravak u kući besplatan i vremenski nije ograničen, što znači da kuću žene napuštaju kad se za to stvore uvjeti te napominje kako su oni tu za sve žene bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest.

Naglašava također kako se zbog globalne pandemije i ekonomske situacije u našoj zemlji, spomenuta kuća u teškoj financijskoj situaciji te da je samo zahvaljujući donacijama prijatelja i hodočasnika opstala do danas.

 Voditeljica ove Udruge stoga apelirala na sve koji žele pomoći da ih kontaktiraju na Udrugu “Majka Krispina” putem Facebook stranice i broja telefona 036/651-631.

Oni koji žele novčano poduprijeti rad Udruge donacije mogu uplatiti na žiroračun 3381202201146225 (KM) ili BA 39 33806048802811191(euro) kod UniCredit Banke Mostar.

Fena

Previous articleU Hrvatskoj 3603 novozaraženih koronavirusom, 56 umrlih
Next articleKoronavirus u BiH: Najmanje 1.589 novozaraženih, 36 smrtnih slučajeva