Pepić: Stranci sada znaju za bošnjački plan brisanja Hrvata

Još uvijek pljušte reakcije na jučerašnje obraćanje Dragana Čovića i Milorada Dodika Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Politolog Ivan Pepić, član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, za HMS kaže da se prije deset ili dvadeset godina sudjelovanje političkih predstavnika Hrvata ili Srba na tako visokoj razini nije ni moglo zamisliti.

Dodaje da se, zahvaljujući Čovićevom obraćanju, na međunarodnoj razini može čuti o bošnjačkom planu političkog brisanja Hrvata i kršenju Daytonskog sporazuma nakon Općih izbora 2022. godine.

-Poruke Čovića i Dodika su očekivane. Jasno je da će iskoristiti ključnu instituciju UN-a za artikuliranje nagomilanih frustracija Hrvata i Srba u poslijedaytonskoj BiH. Poruke bošnjačkih lidera nakon tog sastanka, koji tvrde da su trebali biti pozvani članovi Predsjedništva BiH, očekivane su i izraz nemoći pred sve učestalijim i većim „curenjem“ informacija izvan BiH o negativnim aspektima unitarizacije BiH, uključujući i preglasavanje Hrvata – rekao je Pepić.

Pepić je mišljenja da je obraćanje Čovića i Dodika jasno pokazalo da se Hrvati i Srbi jasno protive bošnjačkoj unitarizaciji BiH. Primjećuje i snažne kritike na račun rada visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Valentina Inzka.


-Dok SDA i nacionalističke tzv. građanske stranke nastoje unitarizirati BiH, Srbi i Hrvati, se jasno suprotstavljaju tome. Čović je sumirao sve nagomilane neriješene probleme, pa se i na međunarodnoj razini može čuti o bošnjačkim planovima kršenja Daytonskog sporazuma 2022. odnosno političkog brisanja Hrvata. Čović se nakon dugo vremena odlučio za otvoreno spominjanje pristranosti Visokog predstavnika BiH, što je Dodik iskoristio maksimalno za obračun s njim – rekao je Pepić.

Sugovornik HMS-a primijetio je jedan jako važan detalj iz Dodikovog obraćanja.

-Koliko god Dodikov govor bio kritiziran od stalnih članica Vijeća sigurnosti, ipak je on u jednom visokom formatu uspio postići svoj cilj odnosno ukazati da svaki daljnji potez Visokog predstavnika, a bez suglasnosti Republike Srpske, za Srbe može označiti put za secesiju. To neće biti ignorirano tek tako kako se vjerojatno bošnjački lideri nadaju – smatra Pepić.

Bild.ba

Previous articleKomšića i Mesića povezuje nekoliko identičnih stvari u odnosu prema Hrvatima u BiH
Next articleKomšić na Bobovcu: “BiH nama nije poklonjena, već je teškom mukom izborena”