Pet činjenica o spavanju beba koje trebate znati

Uspavljivanje beba može biti zagonetka jer nikada ne možete znati što to utječe na bebin san. Budući da je san veoma bitan za normalno funkcioniranje i beba i roditelja, donosimo vam pet činjenica o spavanju beba koje trebate znati.


Stručnjakinja za spavanje beba i dojenčadi Tara Mitchell otkriva za Klix sve što bismo trebali znati o spavanju beba mlađih od 12 tjedana (tri mjeseca).

Drijemanje

Drijemanje kod beba su kraći ciklusi spavanja i obično traju 30-50 minuta. Međutim, ne trebate se zavaravati, samo zato što su im ciklusi spavanja kraći, ne znači da ne trebaju značajnu količinu sna. Zapamtite, vaša beba obično treba od 16 do 22 sata sna.


Bebe su “aktivni” spavači

Tijekom spavanja primijetite da je vaša beba prilično nemirna. To je zbog toga što male bebe provode 50 posto svog razdoblja spavanja u REM fazi (aktivnijoj fazi spavanja), za razliku od naših tek 20 posto u REM (aktivnom) snu.

Dubok san događa se prije ponoći

Najdublji san vašeg djeteta i zapravo svih nas trebao bi se dogoditi u prvoj polovici noći. Nakon ponoći bebe se više bude i malo im je teže da se vrate u dubok san.

Bebe ne znaju koliko su dugo spavale

Postoji toliko važnih procesa u tijelu koji se odvijaju tokom dubokog sna. Vaši mališani nemaju pojma koliko dugo su spavali pa ako vaš mališan zaspi pa se probudi trebate ga što prije uspavati, jer ako ostanu budni duže od deset minuta mogli bi odbiti da se vrate u san.

Zdrave navike spavanja nisu samo “sreća”

Navike zdravog spavanja nisu “samo ako imate sreće”, one se mogu postići bez obzira na temperament vaše bebe. Dobar kvalitet i količina sna imaju sposobnost dramatičnog poboljšanja tjelesnog, emocionalnog i relacijskog blagostanja cijele porodice, stoga bebu morate naviknuti da spava točno u određeno vrijeme.

Bild.ba

Previous articleVelikoj Britaniji prijeti najgora kriza unazad nekoliko stoljeća
Next articleOprez, drugi val koronavirusa mogao bi biti pogubniji