Pfizer izučava efikasnost treće doze vakcine protiv mutiranih verzija virusa

Pfizer izučava efikasnost treće doze vakcine protiv mutiranih verzija virusa

Američka farmaceutska kompanija Pfizer objavila je u četvrtak da je započela izučavanje treće doze svoje vakcine protiv COVID-19, u okviru strategije borbe protiv mutiranih verzija koronavirusa.

Zdravstveni autoriteti tvrde da prva generacija cjepiva protiv COVID-19 još štiti od varijanti koje se pojavljuju u raznim dijelovima svijeta. Proizvođači su se, međutim, počeli pripremati u slučaju da se pojavi mutacija virusa otporna na cjepivo.

Pfizer je priopćio da će po treću dozu za 144 volontera, odabranih među ljudima koji su sudjelovali u ranim fazama testiranja cjepiva u SAD – u tijekom prošle godine. Kompanija želi ustanoviti hoće li dodatna doza cjepiva koja se daje u šest do 12 mjeseci nakon prve doze osnažiti imunološki sustav u dovoljnoj mjeri da štiti organizam od mutiranog virusa.

Pfizer i njegov njemački partner, BioNTech, također usavršavaju svoj recept za cjepivo. Kompanije su u raspravi s američkim i europskim regulatorima o studiji koja bi procijenila doze potrebne za bolji odgovor na varijante virusa, poput one otkrivene prvi put u Južnoj Africi, prenosi AP.

Bild.ba