Pfizer najavio da će vjerojatno trebati i treća doza cjepiva za šest do 12 mjeseci

Pfizer najavio da će vjerojatno trebati i treća doza cjepiva za šest do 12 mjeseci

Izvršni direktor američke farmaceutske tvrtke Pfizer kazao je u četvrtak kako će ljudima najvjerojatnije trebati treća doza cjepiva protiv korona virusa šest do 12 mjeseci od cijepljenja, kao i docjepljivanje svake godine zbog pojave novih varijanti korona virusa.

“Izgledni scenarij je da će vjerojatno trebati treća doza, negdje između šest i 12 mjeseci i potom – bit će docjepljivanja svake godine, no sve to treba potvrditi”, rekao je Albert Bourla za CNBC dodajući da će varijante korona virusa “igrati presudnu ulogu”.

“Moramo vidjeti kakav će biti plan cijepljenja i kako ćemo to često trebati – to trebamo vidjeti”, kazao je.

“Iznimno je važno smanjiti broj ljudi koji se mogu zaraziti”, dodao je.

Znanstvenici u ovom trenutku ne znaju točno koliko dugo traje zaštita od cjepiva, a prva istraživanja pokazuju da je to razdoblje šest mjeseci.

Pfizer je ranije ovog mjeseca objavio studiju po kojoj je cjepivo učinkovito 91 posto protiv korona virusa, te 95 posto protiv teških oblika korona virusne bolesti do šest mjeseci nakon druge doze.

Moderna je objavila kako njezino cjepivo štiti u sličnom postotku šest mjeseci. AstraZenecino cjepivo štiti u nešto manjem postotku, no istraživanja kod starijih osoba pokazuju snažniji odgovor zaštitnih T-stanica u odnosu na druga cjepiva koja je daju u zapadnim zemljama.

Znanstvenici ističu da su potrebna istraživanja kako bi se utvrdilo trajanje zaštite nakon što prođe šest mjeseci od primanja obje doze cjepiva.

David Kessler, voditelj tima američkog predsjednika Joea Bidena za borbu protiv Covida-19, upozorio je u četvrtak nadležni odbor američkog Kongresa da Amerikanci trebaju računati na docjepljivanja kako bi se obranili od novih varijanti korona virusa.

“U ovom trenutku ne znamo sve”, rekao je u izlaganju pred odborom za korona virusnu krizu Zastupničkog doma američkog Kongresa. “Proučavamo trajanje odgovora antitijela”.

“Čini se da je snažan, no počinje blijediti i nema sumnje da varijante predstavljaju izazov”, dodao je.

“Mislim da, radi planiranja, trebamo očekivati docjepljivanje.”

Više farmaceutskih tvrtki počelo je testirati modifikacija postojećih cjepiva protiv korona virusa kako bi utvrdili njihovu djelotvornost protiv novih varijanti korona virusa, prenosi Hina.

Bild.ba