Plaćamo najskuplje lijekove u regiji

Inače, veleprodajne cijene lijekova u Bosni i Hercegovini kontrolira Inspektorat u sastavu Agencije za lijekove BiH, a maloprodajne cijene entitetske nadležne inspekcije.

Smanjenje marže na lijekove u Republici Srpskoj s 10 na 8 posto u maloprodaji i s 8 na 6 posto u veleprodaji, nije donijelo očekivane učinke.

Građani i dalje plaćaju najskuplje lijekove u regiji, javlja BHRT.

Smanjenje marže na lijekove od dva posto u RS-u građani, kažu, nisu osjetili. Ističu da su cijene lijekova posebice porasle tijekom pandemije.

Za članice Udruge “Iskra” lijekovi su za 30 posto skuplji u odnosu na zemlje u okruženju.

“Ribociklib kod nas košta 6000 maraka, a u Srbiji 2200 eura, za 1600 maraka je skuplji kod nas i kad pomnožite dvije-tri kutije, to su ogromni novci”, ističe Verica Tadić iz Udruge žena oboljelih od raka “Iskra”.


Udruženje građana “Misli dobro” uradilo je opsežnu analizu prometa lijekova u BiH i usporedbu sa susjednim zemljama.

Prema njihovoj procjeni, tržište lijekova i medicinskih uređaja u BiH iznosi više od milijardu KM godišnje. Do 2017. u BiH čak nije ni postojao pravilnik o cijeni lijekova.

“Zaključak analize je da su lijekovi uvjerljivo najskuplji kod nas zbog regulative koja je pod utjecajem nekih lobija donesena, koji je isključivo u interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanca ljekarni”, navodi Uroš Vukić iz Udruge “Misli dobro”.

“Ne bih se složila s tvrdnjom da su lijekovi u BiH najskuplji kada pogledamo susjednu Hrvatsku, Sloveniju. U odnosu na Srbiju pojedini jesu skuplji, ali je masa ista ili od pojedinih cijena niža”, kaže Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije Federaciji BiH.

Inače, veleprodajne cijene lijekova u Bosni i Hercegovini kontrolira Inspektorat u sastavu Agencije za lijekove BiH, a maloprodajne cijene entitetske nadležne inspekcije.

 

SOURCEBild.ba
Previous articleHrvat udario u kolonu vozila, a zatim nasrnuo na policiju. Ozlijeđeno 10 osoba
Next articleOvaj SDP-ovac smatra da može postavljati uvjete za nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments