‘Plenković priča o EU vrijednostima, a provode politiku kao korumpirani južnoamerički režimi ’70-ih

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto održala je presicu u Hrvatskom saboru na temu “HNB i HANFA krše zakon i europske propise na štetu građana koje su obvezni štititi”.

Nakon održane press konferencije, svoje očitovanje podijelila je i na Facebooku.

“Dragi prijatelji,

Danas sam uputila dopis Hrvatskoj narodnoj banci i Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga. Naime, niz građana mi se obraća s dramatičnim apelom da se nešto poduzme protiv protuzakonitog ponašanja banaka u Hrvatskoj i pojedinih financijskih agencija.

Dopis prilažem ovoj objavi.


Nedvojbeno je da HNB i HANFA ne postupaju po zakonu i da ne vrše svoju zadaću u zaštiti hrvatskih potrošača.

Naime, direktiva EU o nedopuštenim poslovnim praksama i odredbe o GDPR-u nedvosmislene su i potpuno jasne – banke to sustavno krše, kako telefonskim teroriziranjem svojih klijenata, tako i prodajom potraživanja, kršenjem prava klijenata te lihvarskim naplaćivanjem svojih usluga. Zato i ne čudi da sve te banke – razmjerno mjereći njihovo poslovanje u drugim državama – najveću dobit ostvaruju upravo u Hrvatskoj.

Da budemo jasni, nisam protiv tržišnih uvjeta i zarade investitora, dapače. Investitori moraju biti motivirani da u Hrvatskoj mogu ostvariti dobru zaradu. Ali uz poštivanje europskih tržišnih uvjeta što uključuje i zaštitu potrošača.

Nažalost, HNB i HANFA ne vrše svoju zakonsku obvezu, već su hrvatski potrošači izloženi na milost i nemilost krupnom kapitalu, što jednostavno nije prihvatljivo. Hrvatska je članica Europske Unije i Hrvati imaju pravo na europska pravila, a ne na divljački, nehumani kapitalizam kojeg štite političke elite. Mi Hrvati smo punopravni građani EU, i tražimo primjenu europskih standarda u Hrvatskoj. Plenković i društvo pričaju o europskim vrijednostima, a provode politiku kao korumpirani južnoamerički režimi ’70-ih godina.

Očekujem žurno djelovanje adresiranih institucija, sukladno zahtjevima iz mog pisma”, stoji u poruci.

Bild.ba

Previous articleHmm, koliko uopće traje mandat načelnicima i gradonačelnicima?
Next articleSeve napala vlast: Vas dvojica ste mi oteli dijete