Počelo masovno cijepljenje protiv korone u Sarajevu

Počelo masovno cijepljenje protiv korone u Sarajevu

U Olimpijskoj dvorani Huan Antonio Samaran – Zetra danas je počela masovno cijepljenje protiv koronavirusa stanovnika Kantona Sarajevo.

Prvo će se cijepiti stanovnici stariji od 75 godina. Proces cijepljenja će se odvijati u dvije smjene, a počinje u 8:00 sati. Nakon što se primi cjepivo, ide se do prostora za opservaciju, gdje se čeka do 20 minuta da bi se utvrdilo postoje li neželjene reakcije.

Trenutno su na raspolaganju cjepiva koje su BiH donirale Srbija i Turska. Nešto manje od 10.000 doza cjepiva “AstraZeneca”, dio je dat Agenciji za lijekove radi utvrđivanja pravilnosti i 1.800 doza cjepiva “Sinovac”.

Podsjećamo, ministar zdravstva KS Haris Vranić je kazao da će građani na cijepljenje biti pozivani putem Vibera, odnosno telefonske poruke i da će dobiti točan termin cijepljenja.

Građani će biti obaviješteni u koliko sati da dođu, kako se ne bi stvarale gužve. Prijavit će se na prijemnom punktu sa svojom zdravstvenom knjižicom, koja će biti skenirana. Također će davati osnovne informacije o eventualnim bolestima ili alergijama. Nakon toga, bit će upućeni u boks u kojem će biti cijepljeni. Cjelokupan proces cijepljenja traje oko 20 minuta. Deset minuta traje registracija, zatim cijepljenje i još deset minuta postvakcinalni period – kazao je, prenosi Avaz.

Bild.ba (FOTO: Avaz)