Počinju dogovori o funkcijama u Vijeću ministara BiH. Što će biti s imenovanjem Cikotića?

Nakon što je proračun BiH prošao Predsjedništvo BiH, lideri političkih stranaka u sljedećim danima trebali bi postići konačan dogovor u vezi s imenovanjem rukovodilaca institucija BiH, a moguće je da već danas Savjet ministara BiH na dnevni red stavi neka imenovanja koja se već mjesecima povlače s dnevnog reda.

Najveći problem je što u ovom trenutku Bošnjaci žele fotelju direktora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH koja bi, kako pišu banjalučke Nezavisne novine, po nekom pravilu trebala pripasti Srbima, međutim i Hrvati još nisu odustali od te pozicije s obzirom na to da za njih “nema mjesta” u drugim značajnijim institucijama BiH kao što su SIPA, OSA ili Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

“Vidjet ćemo kako ćemo se odnositi prema imenovanju ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH. Niko ne može biti pojedinačno imenovan dok ne budu riješena sva imenovanja na razini BiH koja su prošla proceduru”, rekao je nedavno Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, najavljujući konkretnije informacije u vezi s imenovanjima za ovaj tjedan.

On je rekao da je krajnje vrijeme da se to dogodi te da sve ono što je prošlo proceduru bude imenovano i da postoji određena raspodjela među narodima, ali da SDA želi novi dogovor koji podrazumijeva da sve ostane isto, osim pozicije Uprave za neizravno oporezivanje.

Ako je tako ja se slažem, ali da se deblokira sve to i da se konačno završi ta priča”, rekao je Dodik.


Jučer su spomenute novine u pojedinim strankama pokušali saznati detalje u vezi s imenovanjem rukovoditelja institucija BiH, međutim nekoliko dužnosnika je reklo da je to sve na liderima stranaka te da su oni jedini koji mogu govoriti o detaljima.

Ono što se zna jeste da su natječaji i procedure za imenovanje završeni, između ostalih za SIPA i Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) kojom bi trebali u naredne četiri godine upravljati Srbi. Također, i kada je riječ o Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova te JP “Službeni list BiH” procedure su pri kraju i samo se čeka da Vijeće ministara BiH ta imenovanja stavi na dnevni red.

Srpski klub u Zastupničkom domu Parlamenta BiH neće sudjelovati ni u kakvim aktivnostima sve dok na razini BiH ne budu imenovani srpski kadrovi koji su prošli natječajne procedure”, rekao je nedavno Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog kluba u PS BiH, dodajući da će tek kada budu imenovani direktor RAK-a i SIPA te drugi srpski kadrovi vidjeti hoće li glasovati da Selmo Cikotić bude izabran za ministra sigurnosti BiH.

Prema neslužbenim informacijama i mišljenju pojedinih parlamentaraca, u sljedećim danima može se očekivati natezanje upravo u vezi s Cikotićem s obzirom na to da će SDA koja ga je predložila inzistirati na tome pod izgovorom migrantske krize, dok će s druge strane i Hrvati i Srbi tražiti da se rješavaju ostala imenovanja koja već mjesecima čekaju upravo volju SDA da budu riješena.

Bild.ba

Previous articleTijekom pandemije koronavirusa manje umrlih u Hrvatskoj nego u prethodne četiri godine
Next articleTko je bio Nedžib Spahić Džiba, čovjek ubijen u Sarajevu?