Pod lupom zabilježila brojne nepravilnosti na izborima u Mostaru

Pod lupom zabilježila brojne nepravilnosti na izborima u Mostaru

Pod lupom

Koalicija za slobodne i poštene izbore Pod lupom obavještava javnost da je na izborni dan u Gradu Mostaru angažirala 240 građanskih, nestranačkih promatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na svim biračkim mjestima u Gradu Mostaru kao i u Gradskoj izbornoj komisiji Grada Mostara.

Promatrači Koalicije „Pod lupom“ su do sada propratili uređenje i otvaranje biračkih mjesta, a nastavit će pratiti proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta i proces brojanja glasova.

Skoro svim promatračima omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni. Problem u pristupu promatrača biračkom mjestu zabilježen je u samo jednom slučaju koji je odmah riješen s Gradskom izbornom komisijom Grada Mostara.

Na 18,3 % biračkih mjesta, svi članovi biračkog odbora nisu ispoštovali obvezu da budu prisutni na biračkom mjestu u 06:00 h. 4,2 % biračkih mjesta nije uređeno prema instrukcijama Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o postupanju oragana za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-19.

Na skoro polovici biračkih mjesta nije istaknuta lista članova biračkog odbora na kojoj se može vidjeti kojem političkom subjektu pripadaju članovi biračkog odbora.

Koalicija ”Pod lupom” naglašava da je neophodno objavljivati liste članova biračkih odbora sa nazivom političkih subjekata umjesto šifri, kako bi se dao doprinos transparentnosti izbornog procesa.

Na biračkom mjestu 153 A 038 nedostaje 29 glasačkih listića za utrku za Gradsku izbornu jedinicu u odnosu na broj birača upisanih u Središnji birački popis za to biračko mjesto. Ručno brojanje glasačkih listića prije otvaranja biračkog mjesta nije izvršeno na tri biračka mjesta.

Na svim biračkim mjestima izuzev jednog, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Tajnost glasovanja je osigurana na svim biračkim mjestima, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da nitko ne može vidjeti za koga je birač glasao.

Postotak biračkih mjesta otvorenih točno u 7:00 h je 76,8 %, dok preostala biračka mjesta otvorena sa kašnjenjem do sat vremena. Podatke s terena zaprima Pozivni centar Koalicije ”Pod lupom”, dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu.

Koalicija “Pod lupom” poziva sve građane i građanke Mostara da prijave sve izborne nepravilnosti besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05 ili putem ovog linka.

Bild.ba