Pojavio se novi mutirani soj korona virusa, 10 puta zarazniji od originalnog soja

Pojavio se novi mutirani soj korona virusa, 10 puta zarazniji od originalnog soja

Foto: Pixabay

Britanska znanstvenica Sarah Gilbert koja predvodi istraživanje cjepiva protiv Covida-19 na sveučilištu Oxford, upozorava na povećan rizik od epidemija zaraznih bolesti koje se šire sa životinja na ljude.

Gilbert naglašava da je ljudska aktivnost glavni pokretač te prijetnje te dodaje da se rizik neće smanjiti, nastavi li se s globalizacijom i u budućnosti.

Veća gustoća stanovništva, više putovanja, sječa šuma – sve te stvari čine pojavu novih epidemija još izglednijima, a nakon toga će se nešto početi i širiti dalje, kaže Gilbert.

Zbog načina na koji se stvari odvijaju u svijetu, izgledno je da će zoonotske infekcije izazvati epidemije u budućnosti, dodaje.

Većina znanstvenika složna je u tome da je novi korona virus na čovjeka prešao sa šišmiša, vjerojatno putem tržnice u Wuhanu.

I drugi smrtonosni virusi popus SARS-a, ebole i virusa zapadnog Nila, također su sa životinja prešli na čovjeka.

Upozorenje Gilbert stiže u trenutku kad se navodno pojavio mutirani soj novog korona virusa i Indoneziji, Singapuru i Maleziji i za kojeg se svjeruje da je 10 puta više zarazan od originalnog soja SARS-CoV-2 virusa, javlja dnevnik.hr.

Cjepivo koje razvija sveučilište Oxford čeka rezultate treće faze testiranja, a ako se dokaže njegova učinkovitost, znanstvenici s Oxforda se nadaju da bi moglo biti široko dostupno do kraja tekuće godine.

Bild.ba