Policija zaplijenila drogu ISIL-a koja vrijedi milijardu eura

Foto: Screenshot

Talijanska policija priopćila je danas da je zaplijenila 14 tona amfetamina koji je napravila “Islamska država” u Siriji i da je ovo najveća pljenidba ovakve droge u svijetu.

Narkotik je bio podijeljen u 84 milijuna tableta “captagon” i sakriven unutar kontejnera s industrijskom robom.

Vrijednost droge procijenjena je na oko milijardu eura, a bila je namijenjena prodaji na europskom tržištu radi “financiranja terorizma”,priopćila je financijska policija u Napulju, prenio je AFP.

“Znamo da “Islamska država” financira svoje terorističke aktivnosti uglavnom krijumčarenjem droge napravljene u Siriji, koja je u prethodnih nekoliko godina postala najveći svjetski proizvođač amfetamina”, navodi se u priopćenju.

Policija je objavila da su tri sumnjiva kontejnera stigla u luku Salerno, južno od Napulja, s tri velike cilindrične rolne papira za industrijsku upotrebu i industrijske strojeve.


Kada je papir rasječen, a metalni dijelovi otvoreni, unutra su pronađene tablete droge. Na snimcima koje je objavila policija vidi se kako pilule ispadaju iz rolni tijekom njihovog otvaranja.

Captagon” je originalno bio namijenjen za medicinsku upotrebu, ali je sada postao poznat kao “džihadistička droga” jer ga islamisti često koriste tijekom borbi, navodi se u policijskom priopćenju.

Bild.ba

Previous articleU HNŽ-u danas potvrđeno ukupno 17 novih slučajeva
Next articleUmro brat pape Benedikta XVI.