Porezna uprava FBiH pozvala porezne obveznike da prijave radnike

Foto: Ilustracija/Fena
Foto: Ilustracija/Fena

Porezna uprava FBiH najavila je da će od 21. svibnja 2020. na cijelom području FBiH provoditi intenzivne kontrole – brze akcije radi provjere da li su radnici prijavljeni, izdaju li se računi i obavlja li se djelatnost na osnovu izvršene registracije kod nadležnog organa.

U vezi s planiranim kontrolama podsjećaju da je Zakonom o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa propisano da je poslodavac dužan prijaviti zaposlenika najkasnije dan prije nego što zaposlenik počne raditi. U slučaju neprijavljivanja radnika za poslodavca – pravnu osobu je propisana novčana kazna od 5.000 do 100.000 KM, i za odgovornu osobu u pravnoj osobu novčana kazna od 3.000 do 20.000 KM, za poduzetnika je propisana novčana kazna od 2.000 do 20.000 KM, prenosi Fena.

Osim novčane kazne počinitelju prekršaja može biti izrečena i zabrana vršenja djelatnosti u periodu do šest mjeseci radi sprečavanja budućeg činjenja prekršaja. Također, Zakonom o Poreznoj upravi FBiH za neizdavanje računa ili obavljanje djelatnosti bez rješenja za rad, za poslodavca – pravnu osobu propisana je novčana kazna od 3.000 do 30.000 KM, za odgovornu osobu u pravnoj osobi novčana kazna od 500 do 3.000 KM i za fizičku osobu novčana kazna od 500 do 5.000 KM.

Iz Uprave ističu da će u svim slučajevima ukoliko inspektori utvrde obavljanje djelatnosti bez dozvole, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja, da se posluje s robom kojoj se ne zna porijeklo, biti izvršeno pečaćenje poslovnih objekata. Poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u tijeku inspekcijskog nadzora, zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19 i smanjenog broja inspektora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti biti brzo otpečaćeni kao što je to bio slučaj do sada.

-S obzirom na to da Poreznoj upravi FBiH nije cilj kažnjavanje već razvoj transparentnih i partnerskih odnosa, cilj nam je da svaki porezni obveznik ispunjava svoje obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, zato vas pozivamo da prije naših kontrola koje počinju 21. svibnja 2020. prijavite svakog radnika i da svoje poslovanje uskladite s važećim propisima. Vaš teško zarađeni novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj i isplatu plaća zaposlenicima, a ne na plaćanje kazni – kaže se u priopćenju iz Porezne uprave FBiH.


Bild.ba

Previous articleU Klepcima pored Čapljine razbijen spomenik don Iliji Tomasu kojega su partizani svirepo ubili
Next articleU HNŽ-u nema novih pozitivnih osoba na koronavirus