POTVRDA O PREBOLJENJU VRIJEDI MANJE Čerkez upozorio da veliki broj zaraženih za sobom vuče nove mjere

Najavio je da će inspekcije provjeravati sva mjesta testiranja kao i laboratorije te će se svi kapaciteti staviti u funkcije u borbi protiv pandemije.

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez upozorio je danas na pres-konferenciji upriličenoj nakon sjednice tog tijela da ovako veliki broj zaraženih koronavirusom za sobom vuče nove mjere.

Stoga su donesene restriktivnije mjere i one se odnose na okupljanja te se broj osoba u zatvorenom prostoru smanjuje s 50 na 30, a objekti koji budu provodili pravilo VPT (vakciniran, prebolio, testiran) mogu imati 60 osoba u zatvorenom prostoru.

Na okupljanima na otvorenom maksimalan broj je 100, ali uz VPT pravilo može prisustvovati do 200 ljudi, a sva veća okupljanja nisu dozvoljena i županijski stožeri mogu uvoditi samo restriktivnije mjere, kaže Čerkez, te ne mogu praviti odstupanja u okupljanju.

Također, od sada potvrda o preboljenoj bolesti Covid-19 vrijedi četiri umjesto šest mjeseci, antigenski test vrijedi 24 sata, a PCR test 48 sati umjesto dosadašnjih 72 sata.

– Tri doze cjepiva su jedina zaštita od omicrona. Štite od 70 do 80 posto. Očekuje se i porast novooboljelih te apeliramo na sve ljude da se pridržavaju mjera, preporučujemo izbjegavanje gradskog javnog prijevoz, okupljanja i odlaske na mjesta gdje ima više ljudi – kazao je Čerkez.


Apelirao je i na stanovništvo da i na otvorenom nose maske iako to nije naredba Kriznog stožera, ali to su neki od načina kako usporiti porast broja oboljelih.

– To je važno kako bismo održali gospodarstvo i maksimalno normalan život koliko je moguće jer se varijanta omicron vrlo brzo širi, dosta brže od delta varijante – podvukao je Čerkez.

Najavio je da će inspekcije provjeravati sva mjesta testiranja kao i laboratorije te će se svi kapaciteti staviti u funkcije u borbi protiv pandemije.

SOURCEFena
Previous articleSPASIO MAJKU I DVOJE DJECE Kako je muškarac iz BiH postao heroj u SAD-u
Next articlePROCURILA SNIMKA Prizori kakvi se ne pamte u TV eteru: “Taj Srbin je lažljivi, podmukli se**nja…”
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments