Povijesni govor Zorana Milanovića u Kninu: “U ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost i u miru dobra volja”

U tijeku je proslava Oluje
05.08.2020., Knin - Svecani program na tvrdjavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i podizanje zastave Republike Hrvatske na kninskoj tvrdjavi, citanje imena poginulih i nestalih pripadnika u Oluji, minuta sutnje za pale i pocasni plotuni iz topnickih oruzja (u spomen na 25. obljetnicu VRO-a Oluja). Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
U tijeku je proslava oluje u Kninu

U tijeku je proslava Oluje u Kninu. Prošlo je 25 godina otkako je Republika Hrvatska vratila sav svoj teritorij pod administrativnu i političku upravu.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Kninu je svim hrvatskim građanima čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

OVDJE pogledajte Jandrokovićev govor.

OVDJE pogledajte Plenkovićev govor.

OVDJE pogledajte govor Borisa Miloševića.


GOVOR ZORANA MILANOVIĆA:

“Čast mi je, ovo nije fraza, i posebna prilika govoriti na 25. godišnjici velike pobjede. To je dugo razdoblje u životu čovjeka. Djeca tad rođena danas su formirana. U 25 godina odnosi među državama i u svijetu se mijenjaju. U ovih 25 godina odmakli smo daleko i nismo isto društvo kao onda. O tome dobro govori i govor predsjednika Vlade koji toplo pozdravljam i vjerujem da će se pretočiti u stvarnost, život i kulturu srca koje će nas obilježavati kao naciju.

25 godina je voda duboka, vrijeme je da se u njoj ogledamo i nije nužno govoriti o zajedništvu, ali da budemo zajedno, da razgovaramo o stvarima koje nas spajaju i dijele, da gledamo različitim pogledom, to nisu nužno uvijek isti pogledi. Bitno je da se razgovara. Zato neću ponavljati ono što su rekli jer puno toga je rečeno. Govorit ću o etapama našeg puta do pobjede i velikom teretu i velikoj šansi, a to su odnosi Hrvata i Srba.

Jedan veliki državnik je prije puno godina, u vrijeme najvećeg rata, opisao put svoje države do pobjede i rekao: “U ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost i u miru dobra volja”. Kako univerzalno i primjenjivo na naš put! U ratu koji je nametnut, u kojem su nas napali, u ratu koji nismo htjeli, bili smo od prvog trenutka zatečeni. Rat se dogodio u treptaj oka. Jako je teško bilo znati što je pred tobom, predvidjeti tuđe reakcije i graditi Hrvatsku vojsku. To je zadatak koji je rađen punih pet godina i predvodio ga je prvi hrvatski ratni predsjednik Franjo Tuđman. Posao koji je tad napravljen, nešto je iz čega bi Hrvatska mogla učiti. Ta pobjeda nije pala s neba, ona nije slučajna nego je rezultat rada, planiranja, koncentracije, inteligencije, stotina tisuća ljudi…

Kao u mnogim ratovima, odlučuje malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Drugi gledaju, komentiraju i ubiru plodove tuđeg rada. Tako je bilo, tako će i biti.

Rat je počeo porazom, teškim mukama, prognanicima. U tom ratu otpor je u početku izgleda kao uzaludan. Tu fazu je Hrvatska odživjela. Pobjedu su uzeli naši hrabri vojnici, njihovi zapovjednici u cijeloj Hrvatskoj, i u toj pobjedi smo trebali biti velikodušniji i organiziraniji. Nikad, srećom, nismo potonuli u ponor moralne katastrofe, a to se u povijesti nekih naroda događalo. Grešaka je bilo, bilo je zločina koji su nas kasnije koštali. Sve te priče o zajedničkom zločinačkom pothvatu koje ne trebaju racionalnu analizu, to je posljedica grešaka koje smo, nažalost, napravili u prvim mjesecima nakon veličanstvene pobjede. Velika lekcija za nas. Velika lekcija u ljudskom smislu. Hrvatska država je kasnije ispravila tu grešku, ali jedan teret ostaje. Zato posebno cijenim prisutnost potpredsjednika Vlade jer doći ovdje i slaviti i pridružiti se Hrvatima, to nije matematička linearna jednadžba, to je arhitektura srca i duboko emocionalno pitanje.

U miru dobra vjera i dobra volja – mi smo odmakli na svom putu. Europska smo država, sve smo bolji u javnim poslovima, moramo biti još bolji. – rekao je Milanović.

Ovogodišnja obljetnica posebna je po mnogo toga, među ostalim i po odlikovanju postrojbi HVO-a, ali i po dolasku predstavnika srpske nacionalne manjine u Knin.

OVDJE detaljnije.

Bild.ba

Previous articleMostar: U korona bolnici ima preminulih, velik je broj novozaraženih u ovom gradu
Next articleZaraženi prešućuju kontakte, žele spasiti prijatelje koji idu na ljetovanje