Povijesni let za Izrael: Prvi zrakoplov koji je sletio u Bahrein

Visoki izraelski i američki dužnosnici sletjeli su u Bahrein u nedjelju u prvom simboličnom komercijalnom letu između Tel Aviva i Maname, mjesec dana od potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i te zaljevske zemlje.

Izraelski Boeing 737 poletio je iz Tel Aviva prijepodne i sletio tri sata kasnije u Manamu, potvrdilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova. LY973 je bio prvi službeni let, ali privatne osobe nisu mogle kupiti karte, rekla je glasnogovornica za dpa.

Prvi “pravi” komercijalni letovi za turiste i poslovne ljude iz Izraela i Bahreina bit će jedna od tema planiranih bilateralnih pregovora i radnih sastanaka.

Razgovarat će još o diplomaciji, medicini, tehnologiji, trgovini i turizmu.

Izrael je prošli mjesec u Bijeloj kući potpisao sporazum o normalizaciji odnosa s Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).


Egipat je 1979. postao prva arapska država koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom, a Jordan druga 1994. Ni jedna druga arapska država nije normalizirala odnose s Izraelom sve do prošlog mjeseca.

UAE i Bahrein su potpisivanjem sporazuma prekršili preduvjet Arapske lige iz 2002. prema kojemu Izrael prvo treba priznati neovisnu palestinsku državu, a istočni Jeruzalem njezinom prijestolnicom.

Bijesni Palestinci taj potez smatraju izdajom. Izrael je zauzvrat pristao samo odgoditi planiranu aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale na koju Palestinci tvrde da polažu pravo.

Izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Meir Ben Shabat, koji je predvodio izraelsku delegaciju u nedjelju, rekao je da će se sporazum potpisan u Bijeloj kući 15. rujna “pretočiti u konkretne planove”.

Hina

Previous articleE moj Niko: Kovač 70 minuta imao igrača više pa uzeo samo bod
Next articleU Širokom Brijegu održan XII. simpozij ‘Stopama pobijenih’