Predložen pritvor za osumnjičene u aferi “Respiratori”

Predložen pritvor za osumnjičene u aferi “Respiratori”

Fadil Novalic
Ilustracija

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je jednomjesečni pritvor za Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave Civilne zaštite i Fikreta Hodžića, vlasnika tvrtke Srebrena malina – priopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

“Nakon što su osumnjičeni od strane SIPA, predati tužiteljima iz tužiteljskog tima, prema Sudu BiH, upućen je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene: Solak Fahrudina, Hodžić Fikreta, Novalić Fadila”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

​Tužiteljski tim nastavlja rad na predmetu, poručeno je.

Javnost se zainteresirala za slučaj nabavke respiratora zbog činjenice da je u jeku krize izazvane pandemijom novog koronavirusa medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sustava u Federaciji BiH nabavila poljoprivredna kompanija. Vrijednost nabavke 100 kineskih respiratora iznosi 10,5 milijuna KM.

Ranije po nalogu Tužiteljstva BiH pripadnici SIPA-e izvršili su pretres više lokacija, među kojima su i prostorije Federalne uprave civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Vlada FBiH i firme “Srebrena malina“. Oduzeti su određeni predmeti, dokumentacija kao i mobilni telefoni nekoliko službenika među kojima je i mobitel premijera Novalića.

Iz Tužiteljstva BiH je rečeno da je tim tužitelja, od početka rada na predmetu, 4.5. ove godine, kada je Tužiteljstvo preuzelo predmet, poduzeo cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Bild.ba