Predloženo obustavljanje služenja zatvorskih kazni dok traje izvanredno stanje

KPZ Zenica | Foto: Ilustracija
KPZ Zenica | Foto: Ilustracija

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH uslijed epidemije koronavirusa predložilo je Vijeću ministara BiH, entitetskim vladama i Vladi Brčko distrikta usvajanje inicijalnog interventnog propisa.

Republika Srpska već je usvojila uredbu, a to će, kako saznaje Avaz.ba, uskoro učiniti i Vlada FBiH te Vijeće ministara.

Amila-Mimica Kunosić, članica VSTV-a, potvrdila je da je, između ostalog, predviđena mogućnost da se oni koji bi u ovom trenutku trebali biti upućeni na izdržavanje zatvorskih kazni ne pozivaju.

– Pokušavamo sačuvati kompletnu oblast pravosuđa od zaraze. Mi ne znamo je li neko kliconoša i sl… A dosad ni u pravosudnim tijelima ni u kaznenopopravnim institucijama nemamo zaraženih. Ja se nadam da će tako i ostati – ističe Kunosić.

Odgađanje pozivanja na služenje zatvorskih kazni trajat će sve dok je na snazi stanje nesreće, odnosno izvanredno stanje u BiH.


– Je li to prihvatilo Federalno ministarstvo i Vlada u cijelosti, ja to ne znam. RS jeste, i jako je dobro to razradila. Slično je i kada je u pitanju državna razina – kaže Kunosić.

Ako bi se virus pojavio u kaznenopopravnim institucijama, interventnim propisima predviđena je mogućnost da se donose odluke poput onih hoće li će se eventualno zaražena osoba premještati u drugu ustanovu ili će se, naprimjer, ako je izdržavanje kazne pri kraju, osuđenik puštati pod nekim drugim mjerama.

– Nasreću, vidite da ni u jednoj kazneno-popravnoj instituciji nije došlo do zaraze, tako da zasad nema potrebe za primjenom tog propisa – kaže Kunosić.

Bild.ba

Previous articleNeobičan teniski turnir u Njemačkoj, nema gledatelja, igrači s maskama
Next articleEuropski centar za kontrolu bolesti: Više od milijun Europljana zaraženo virusom