Prekrasni prizori iz Mostara: Ulicama se vijore zastave Hrvata u BiH

Zastave Hrvata u BiH ukrasile su Splitsku, Dubrovačku i ulicu Kardinala Stepenica u Mostaru.

Bljesak.info

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991.

Zastave Hrvata u BiH ukrasile su Splitsku, Dubrovačku i ulicu Kardinala Stepenica u Mostaru.

Postavljene su na stupovima javne rasvjete u srijedu, piše Bljesak.info.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen – Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.


Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH. Iznosila je ukupno 10.950 km2 (21,4 % BiH).

SOURCEBljesak.info
Previous articleIz suparničke reprezentacije je optužuju da je muško, ona odgovara: “Moj jedini grijeh je što nisam lijepa”
Next articleOdlične vijesti za neke: U ŽZH je sutra neradni dan
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments