Prekršitelji izolacije za kaznu moraju čistiti javne zahode

Prekršitelji izolacije za kaznu moraju čistiti javne zahode

EPA

Indonežanima koji prekrše pravila uvedena u sklopu borbe protiv korona virusa, u Jakarti prijeti neobična kazna – čišćenje javnih zahoda u posebnom prsluku, kako bi ostali građani znali da su kažnjeni.

Čišćenje toaleta jedna je od kazni na popisu za nepoštivanje donesenih mjera, prenosi Hina.

Izlazak na ulicu bez maske kažnjava se s 250.000 rupija (15,50 eura), a građani koji se grupiraju unatoč zabrani, morat će čistiti javne i zahode u raznim javnim institucijama. Također, moraju odjenuti poseban prsluk koji ukazuje na to da su kažnjeni.

Tvrtke u kojima zaposlenici zaborave za sobom zatvoriti vrata ili krše pravila o zaštiti javnog zdravlja mogu biti kažnjene s do 50 milijuna rupija (oko 3100 eura), stoji u pravilima ponašanja u vrijeme pandemije.

Vlasti Jakarte, u čijoj gradskoj aglomeraciji živi oko 30 milijuna stanovnika, u travnju su zbog pandemije korona virusa uvele mjere djelomične karantene. Ostali indonezijski gradovi uveli su slične mjere, no njihovo je kršenje učestalo.

Tijekom vikenda u Džakarti se okupilo nekoliko stotina ljudi koji su prosvjedovali zbog zatvaranja jednog restorana brze hrane.

U Indoneziji je po službenim podacima koronavirusom zaraženo 14.749 osoba, a umrlo ih je 1007. No pretpostavlja se da je broj zaraženih puno veći u toj zemlji s više od 260 milijuna stanovnika.

Bild.ba