Prevarili osobe iz BiH i na lažnom liječenju zgrnuli gomilu novca

Prevarili osobe iz BiH i na lažnom liječenju zgrnuli gomilu novca

Radi se o pravnoj osobi iz Švedske, a tvrtku je registrirala osoba porijeklom iz BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) jučer su pretresli dva objekta u Bijeljini zbog organiziranog kriminala, trgovine ljudima i pranja novca, koji su počinjeni u BiH i Švedskoj.

“Tijekom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti tokeni, računalne jedinice, poslovna dokumentacija te drugi predmeti traženi naredbama”, priopćili su iz SIPA i dodali kako je tijekom 2019. godine švedska policija počela istraživati sumnjive radnje organizirane kriminalne grupe čiji su članovi porijeklom iz BiH, za koje postoje osnove sumnje da su izvršenjem kaznenih djela sebi i drugome pribavili protupravnu milijunsku imovinsku korist.

Nezavisne novine neslužbeno doznaju da je riječ o jednoj pravnoj osobi iz Švedske, te da se radi o tvrtki koju je registrirala osoba porijeklom iz BiH.

Ta osoba, kako je pojasnio izvor Nezavisnih, dogovarala je fiktivno liječenje osoba u Švedskoj, te odvodila iz BiH osobe s asistentima, iskorištavala ih i na osnovu njih uzimala novac od vlasti Švedske.

“Počinjena kaznena djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, kaznena djela prevare i zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 milijuna eura”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Iz ove pravosudne institucije naveli su da su izvršeni detaljni pretresi kuće – stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računara i telefona, s ciljem prikupljanja dokaza za vođenje postupaka u BiH i Švedskoj.

“Osobe koje su pod istragom osumnjičene su da su, djelujući zajedno, sudjelovale u izvršenju više kaznenih djela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije, te je izvršenjem kaznenih djela ostvarivana velika imovinska korist, koja je počinjenjem kaznenih djela pranja novca, s ciljem legaliziranja, ubacivana u financijsko poslovanje”, navode iz Tužiteljstva BiH i dodaju da su kaznena djela počinjena u BiH i Švedskoj, a što je rezultiralo formiranjem Zajedničkog istražnog tima (JIT) te se sve aktivnosti realizuju u okviru JIT Tužiteljstva BiH i pravosudnih i policijskih agencija Švedske, a uz koordinaciju EUROJUST-a.

Dodaju kako je i MUP RS pomagao SIPA-i.

Bild.ba